Personeelslog.nl maakt gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Personeelslog

Het weblog van Personeelsnet over HR, Werken 3.0 en Communicatie

Klagende kandidaten naar machteloos NVP

donderdag 10 januari 2008

De arbeidsmarkt is zo krap dat sollicitanten wel in de watten zullen worden gelegd. Volgens ManagementTeam is helaas het tegendeel waar.
Het komt nog steeds voor dat kandidaten geen ontvangstbevestiging krijgen van hun solllicitatiebrief. Ook een ‘nette afwijzing’ kan er vaak niet af. Dat is de ervaring van Arthur Faessen, voorzitter van de klachtencommissie voor de sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (NVP).

Sinds dat de NVP Sollicitatiecode is aangepast, krijgt deze vakorganisatie steeds meer klagende sollicitanten aan de telefoon. Het gros van de klachten gaat over de sollicitatieprocedures bij grotere bedrijven. “Terwijl je zou denken dat juist zij de mankracht hebben om sollicitaties fatsoenlijk af te handelen”, aldus Faessen.

Toch krijgt de NVP jaarlijks niet meer dan 40 tot 50 formele klachten te behandelen.
Dat is niet zo vreemd als het in eerste instantie lijkt. De NVP stimuleert namelijk niet dat sollicitanten klagen. Zo neemt de NVP pas een schriftelijke klacht in behandeling als de klager zich eerst tot de desbetreffende werkgever heeft gewend en daar geen (bevredigende) reactie heeft gehad.
Voor veel sollicitanten is dat veel te veel moeite. Zeker als je in aanmerking neemt dat een NVP-uitspraak niet bindend is.

Werkgevers die slordig zijn met hun sollicitatieprocedures, lopen in de praktijk weinig risico dat ze van de NVP een tik op de vingers krijgen. Daarom is het wachten op een internet-initiatief waarbij kandidaten laagdrempelig met naam en toenaam hun slechte sollicitatie-ervaringen kwijt kunnen. Ik vermoed dat een dergelijke publieke schandpaal veel effectiever is dan de klachtenprocedure bij de NVP ooit kan zijn.

 • 40 tot 50 klachten? Hmmm, in het kader van Digitaal-werven kan ik dat aantal misschien wel verdubbelen. Ontvangstbevestigingen zijn schaars, maar dat is op zich niet eens erg als je snel reageert. Maar in een groot deel van de gevallen wordt er NIET gereageerd.

 • Pingback: Kandidaten met klachten over sollicitatie? Bring it on! | RecruitmentMatters()

 • Pingback: Personeelslog » Blog Archive » Meer mogelijkheden voor boze sollicitanten()

 • Pingback: Personeelslog » Blog Archive » Site voor klagende kandidaten()

 • A. Heijne

  Vreselijk de laatste jaren als je gaat solliciteren. God voor ons allen ieder voor zich maatschappij. Helaas ben ik ook in het circuit terechtgekomen. Heel wat brieven geschreven, maar helaas de meeste geven geen bevestiging. Onlangs een sollicitatie gehad klonk allemaal heel positief, de indeling van de uren was al overlegd, tweede gesprek vond plaats, zou spoedig iets horen omdat de functie snel opgevuld moest worden. Prima. Na 4 dagen geen gehoor, keurig mailtje gestuurd met de vraag om een reactie. Wel de email-leesbevestiging ontvangen maar geen antwoord. Nu ruim drie weken en drie mailtjes verder helemaal niets meer vernomen van het bedrijf. Ongelooflijk dat er nog steeds op dergelijke wijze met sollicitanten wordt omgegaan. Mensen kunnen zich niet verplaatsen in een ander!!! Dat het mag gebeuren. Het is zo vreselijk frustrerend, ik heb er geen woorden voor. Nu ruim 3 weken verder kan ik gewoon weer opnieuw beginnen.

 • Pingback: Personeelslog » Blog Archive » Sollicitatieprocedures minder eerlijk door nieuwe methoden?()

 • p-Jansen

  Er zijn best nog wel banen te vinden allen er zijn teveel interim recruitments.
  Ik heb ze meegemaakt bij achmea, Marjolein Wardekker. De hele dag druk met linkedin en twitter maar geen tijd om goed inhoudelijk naar sollicitaite te kijken. En maar job-hobben van de eene interrim klus naar de andere.

 • Pingback: Klagende kandidaten naar machteloos NVP | Succe...()

5 pingbacks

  14 January 2008 at 12:01pm
  [...] vorige week had Personeelslog een item over klachten van kandidaten over ...
 1. Kandidaten met klachten over sollicitatie? Bring it on! | RecruitmentMatters

 2. 15 January 2008 at 12:01am
  [...] Klagende kandidaten naar machteloos NVP ...
 3. Personeelslog » Blog Archive » Meer mogelijkheden voor boze sollicitanten

 4. 18 July 2008 at 12:07am
  [...] kwijt te kunnen. De HR-beroepsvereniging NVP heeft een klachtenprocedure voor ...
 5. Personeelslog » Blog Archive » Site voor klagende kandidaten

 6. 02 June 2010 at 9:06pm
  [...] opgesteld. Hoewel deze code veel vakgenoten heeft geleerd ‘hoe het ...
 7. Personeelslog » Blog Archive » Sollicitatieprocedures minder eerlijk door nieuwe methoden?

 8. 13 May 2013 at 3:05pm
  [...] Jaarlijks zo'n 50 klachten bij NVP over sollicitaties. De arbeidsmarkt is zo ...
 9. Klagende kandidaten naar machteloos NVP | Succe...