Personeelslog.nl maakt gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Personeelslog

Het weblog van Personeelsnet over HR, Werken 3.0 en Communicatie

Kandidaat afwijzen vanwege uiterlijk is niet verboden

woensdag 15 september 2010

Ook dankzij sollicitatievideo's wordt het uiterlijk van de kandidaat steeds belangrijkerEen fotootje bij een CV is tegenwoordig heel normaal. En als we een leverancier van sollicitatievideo’s mogen geloven, zijn videopresentaties van kandidaten heel gewild bij werkgevers.

Maar wat betekent dit voor sollicitanten die niet slagen voor zo’n screentest? Bijvoorbeeld omdat ze niet (helemaal) voldoen aan de gangbare normen voor een mooi uiterlijk.

Of we het willen of niet: het uiterlijk lijkt steeds belangrijker te worden tijdens het sollicitatieproces. Niet alleen omdat beeld steeds vaker wordt gebruikt bij de eerste presentatie van een kandidaat. Zelfs sollicitanten die geen foto of video meesturen, kunnen uit de sollicitatieprocedure vallen als de recruiter de moeite neemt om even te googlen op de naam van de kandidaat.
En uit wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat mooie mensen op het werk een streepje voor hebben.

Te lelijk
Vandaag heeft de Telegraaf een interessant verhaal over kandidaten die vanwege hun uiterlijk worden afgewezen voor een vacature: ‘Sorry, je bent te lelijk’. De krant geeft voorbeelden van vrouwen die een baan in een winkel niet kregen omdat ze “te dik” of te “lelijk” waren in de ogen van de werkgever.

Discriminatie
Enkele kandidaten hebben over dit soort afwijzingen klachten ingediend bij een anti-discriminatiebureau. Maar wat blijkt? Het anti-discriminatiebureau kan niks ondernemen tegen discriminatie op uiterlijk.
“We hebben onderzoek gedaan, maar moesten concluderen dat de winkel een eigen keuze mag maken wat betreft het personeel dat ze aanstellen. Dik of dun en mooi of lelijk zijn geen discriminatiegronden”, aldus een medewerker in de Telegraaf.

Gelijke behandeling
Hoe zit dat precies? Het antwoord op deze vraag is te vinden in de online Werving & Selectiegids van de Commissie Gelijke Behandeling.
Volgens de wet gelijke behandeling mag geen onderscheid worden gemaakt op basis van:

 • afkomst (ras) en nationaliteit
 • godsdienst en levensovertuiging
 • geslacht
 • leeftijd
 • burgerlijke staat
 • politieke overtuiging
 • handicap en chronische ziekte
 • hetero of homoseksuele gerichtheid
 • vast of tijdelijk arbeidscontract
 • voltijd of deeltijd werken.

Werkgevers mogen kandidaten niet weigeren op basis van één van de bovenstaande kenmerken.

Tenzij het gaat om leeftijd, geslacht of afkomst, kunnen werkgevers een sollicitant gewoon afwijzen vanwege het uiterlijk of “persoonlijkheid en uitstraling”, zoals de Commissie Gelijke Behandeling het omfloerst noemt.

Prada
Eén troost voor de niet-modellen onder ons: als je éénmaal werkt, kan een werkgever je niet zomaar ontslaan omdat je uiterlijk hem niet (meer) aanstaat, zoals gebeurde met Japanse werknemers van het modehuis Prada.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

 • Voor bepaalde beroepen is representativiteit van belang, denk aan commerciële functies of consultancy functies, waarbij je veel met klanten moet praten.
  Representativiteit heeft vooral te maken met uiterlijk verzorging en kledingkeuze, niet of iemand knap of lelijk is.
  Wij maken videosollicitaties vanuit http://www.videoboard.nl en merken in de praktijk dat vooral het enthousiasme en de energie maken of iemand goed overkomt op camera.

 • Evert

  Dat is altijd het excuus. “Het gaat niet om knap of lelijk, maar om uiterlijke verzorging.” Wie een hoofd als een wilgenknot heeft, wordt niet mooier van een extra douche of een gladgestreken overhemd. Lelijk is lelijk en betekent minder kansen in het leven. Zo is het

 • Budgetcoach Anne-Mary

  Vandaag ben ik afgewezen omdat mijn broek een beetje afzakte en daardoor een stukje buik (Hollandse kaas koppen huid!) was te zien. De business-consulente vertelde me op de hoek van de gang van een afdeling waar om de hoek andere mensen zaten, ter plekke dat zij me er niet verzorgd zag uitzien! Ze overrompelde mij hiermee! Pardon?? Hoezo niet? Nog nooit eerder was ik ‘daarop’ aangesproken! Mag dit zo maar gezegd worden tegen een sollicitant, zeker als je geen klanten op kantoor ontvangt, dan doet een 2 cm ontblote buik er toch niet toe? Plomp verloren zonder enige aanleiding werd me dit even tussen neus en lippen verteld. Al kan ik er wel om lachen, ik het aan de andere kant ook een afwijzing van jan nop vind.., zegt me dit meer over de werving cq selectie procedure van het bedrijf zelf dan over mij. Al blijf ik het hilarisch vinden. What a joke!
  Een andere sollicitant had een zichtbare tatoeage op haar arm maar daar werd niks over gezegd! De gesprekspartners (m en v) zagen er zelf ook niet representatief uit, maar dat zegt toch niets over hun kunnen, lijkt mij. Als je solliciteert voor een functie als klantcontactmedewerker waar je gesprekken hebt met klanten, doet 2 cm blote buik er toch niet toe?? Of een tatoeage, of een oor vol verschillende oorbellen die ik bij iemand anders zag? Hilarisch, dat wel! Zeker als je haar naam op zoekt op fb en leest wat de business-consultant zelf was overkomen bij een kledingzaak waar ze een aankoop had gedaan en het wilde ruilen maar het kassabonnetje niet meer van had, zij iedereen optrommelde om die kledingzaak dan maar te boycotten vanwege de ‘onkunde’ KCC en omdat haar probleem onderling in de zaak werd besproken waar klanten bij hadden gestaan. Hoe verschrikkelijk zij dit wel niet vond… Rekent met mij af op de gang waar andere mensen (onbekenden overigens) bij staan over mijn onverzorgde uiterlijk! Hoezo empathisch vermogen? Hoezo leermoment? 😉 Dat dit anno 2016 een reden is voor een afwijzing! Hallo koekoek!

 • Mandy

  Ik ben al een paar keer afgewezen. Omdat ik te dorps was, mijn tanden waren niet mooi genoeg of omdat ik blote benen onder een jurkje had terwijl het 30 graden was. Maar op mijn werk hadden ze niks aan te merken. En dat met 36 al te oud ben krijg ik ook al vaak te horen. Beetje jammer dat ik nu mijn passie heb moeten verlaten en een schoonmaak baan heb aangenomen. Omdat ik nergens aan de bak kom. En lelijk ben ik zeker niet maar ja moeders willen ze gewoon niet hebben. Jammer jammer jammer.