Personeelslog

5 tips om medewerkers bevlogen te houden

Werkgevers zijn dol op bevlogen werknemers. En volgens onderzoek van de Erasmusuniversiteit is dat terecht. Want deze medewerkers zijn creatief en proactief, en leren elke dag op hun werk. Zij veranderen hun eigen werkomgeving zo nodig op een actieve manier. Dit stelt prof.dr. Arnold Bakker, die tien jaar onderzoek heeft gedaan naar wat er voor zorgt dat mensen hun werk met veel enthousiasme uitvoeren. Vrijdag 5 juni aanvaardt Arnold Bakker het ambt van hoogleraar Arbeids-en Organisatiepsychologie. Opperste voldoening In het persbericht over zijn oratie 'Bevlogen van Beroep' staat een stijve definitie van bevlogenheid: "een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding, en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk". Bevlogen werknemers staan open voor nieuwe ideeën; zijn zowel psychisch als fysiek gezond, en dragen hun bevlogenheid over aan anderen in hun omgeving. 5 tips Op basis van wereldwijd onderzoek vijf tips om bevlogen werknemers enthousiast te houden voor hun werk: 1. Bied bevlogen werknemers veel uitdaging 2. Zorg voor sociale steun van collega's 3. Geef hen feedback over hun prestaties 4. Laat hen verschillende vaardigheden afwisselend gebruiken 5. Zorg voor ontplooiiingsmogelijkheden. Hulpbronnen De laatste vier tips gaan over wat Bakker hulpbronnen noemt. Deze zorgen ervoor dat werknemers beter kunnen omgaan met een hoge werkdruk of belastende situatie. Juist als het tegenzit, bij stress bijvoorbeeld, worden de hulpbronnen essentieel. Volgens de kersverse hoogleraar is het belangrijk dat werkgevers ervoor zorgen dat er voldoende hulpbronnen zijn. Overigens kunnen bevlogen werknemers deze vaak ook zelf mobiliseren. "Zo ontstaan er steeds meer hulpbronnen, die de bevlogenheid van de werknemers in stand houden", aldus Bakker.

Werkgevers zijn dol op bevlogen werknemers. En volgens onderzoek van de Erasmusuniversiteit is dat terecht. Want deze medewerkers zijn creatief en proactief, en leren elke dag op hun werk. Zij veranderen hun eigen werkomgeving zo nodig op een actieve manier.
Dit stelt prof.dr. Arnold Bakker, die tien jaar onderzoek heeft gedaan naar wat er voor zorgt dat mensen hun werk met veel enthousiasme uitvoeren.

Vrijdag 5 juni aanvaardt Arnold Bakker het ambt van hoogleraar Arbeids-en Organisatiepsychologie.

Opperste voldoening
In het persbericht over zijn oratie 'Bevlogen van Beroep' staat een stijve definitie van bevlogenheid: "een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding, en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk".
Bevlogen werknemers staan open voor nieuwe ideeën; zijn zowel psychisch als fysiek gezond, en dragen hun bevlogenheid over aan anderen in hun omgeving.

5 tips
Op basis van wereldwijd onderzoek vijf tips om bevlogen werknemers enthousiast te houden voor hun werk:
1. Bied bevlogen werknemers veel uitdaging
2. Zorg voor sociale steun van collega's
3. Geef hen feedback over hun prestaties
4. Laat hen verschillende vaardigheden afwisselend gebruiken
5. Zorg voor ontplooiiingsmogelijkheden.

Hulpbronnen
De laatste vier tips gaan over wat Bakker hulpbronnen noemt. Deze zorgen ervoor dat werknemers beter kunnen omgaan met een hoge werkdruk of belastende situatie. Juist als het tegenzit, bij stress bijvoorbeeld, worden de hulpbronnen essentieel.
Volgens de kersverse hoogleraar is het belangrijk dat werkgevers ervoor zorgen dat er voldoende hulpbronnen zijn. Overigens kunnen bevlogen werknemers deze vaak ook zelf mobiliseren. "Zo ontstaan er steeds meer hulpbronnen, die de bevlogenheid van de werknemers in stand houden", aldus Bakker.