6-urige werkdag: te mooi om waar te zijn?

In Zweden experimenteren werkgevers met een 6-urige werkdag met behoud van het salaris dat we gewend zijn bij een 8-urige werkdag. Internationale media volgen de Zweedse proeven op de voet. Leveren de experimenten minder stress op en minder ziekteverzuim? Blijven de kosten beperkt omdat werknemers productiever zijn?

Nadat eerder NRC erover had bericht, schrijft Volkskrant Magazine dit weekend uitgebreid over de 6-urige werkdag.

Hoopvolle resultaten
Beide Nederlandse kranten schrijven over een experiment met een verzorgingshuis Svartedalen in Gotenburg. De resultaten stemmen hoopvol: het ziekteverzuim is iets afgenomen (van 6,4 naar 5,8 procent), medewerkers zeggen zich gezonder te voelen en hebben meer energie voor hun werk en voor thuis. De bewoners van het verzorgingshuis blijken tevreden. Zij hebben het idee dat ze beter worden verzorgd. Het personeel blijkt meer activiteiten met de bewoners te ondernemen.

Voor de werkgever zijn de kosten echter wel toegenomen. Het verzorgingstehuis heeft vijftien extra verpleegkundigen aangetrokken.

Zonder stijgende kosten?
In Zweden zijn meer werkgevers die experimenteren met een 6-urige werkdag. Zij geloven erin dat een 6-urige werkdag mogelijk is zonder dat dit hen extra geld hoeft te kosten. In plaats van acht uur werken de werknemers zes uur met behoud van hun regulier salaris. Omdat de kosten niet te laten stijgen, moeten werknemers wel productiever worden.

Alle ruis, alle onnodige onderbrekingen van een werkdag, worden verwijderd. In werktijd mogen de werknemers géén gebruik maken van sociale media, vergaderingen worden tot het minimum beperkt en soms leveren werknemers een week vakantie in. Op deze manier is appontwikkelaar Filimundus uit Stockholm erin geslaagd kortere werkdagen te introduceren zonder extra personeel in dienst te hoeven nemen. Dat ontdekte NRC enkele weken geleden.

Sociale smeerolie
Het Volkskrant Magazine ziet bij een andere Zweedse werkgever, het adviesbureau Falun, de keerzijde van het gedisciplineerde werken. "De stress naam eerder toe dan af", vertelt de Jimmy Nilsson, de directeur, aan de Volkskrant. "Ook in drukke tijden mocht iedereen na zes uur werken naar huis, maar niemand durfde daarvan gebruik te maken. Ze bleven maar vragen: 'Mag ik echt naar huis?'"
"Ook hebben we enorm onderschat hoe graag mensen met elkaar willen praten. Alleen daar was geen tijd voor." Het bedrijf werkt inmiddels weer gewoon dagelijks acht uur. "Bijna iedereen reageerde opgelucht toen we dat zeiden."

Robots
Zo is het ironisch dat om mensen meer vrije tijd te geven, ze in werktijd juist worden behandeld als robots die volcontinu zonder storingen hun werk doen.
Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens. En juist die sociale omgang, juist die praatjes bij het koffieapparaat, brengen werknemers op ideeën die ze niet zouden hebben als ze alleen maar met koptelefoons op werken achter hun beeldschermen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?