Personeelslog

9 nieuwe HR-communities in Google+

Sinds een week kent Google+, het sociaal netwerk van Google, de mogelijkheid om in groepen te communiceren. In korte tijd zijn er negen Nederlandstalige HR-communities ontstaan. Een overzicht.

Sinds een week kent Google+, het sociaal netwerk van Google, de mogelijkheid om in groepen te communiceren. In korte tijd zijn er negen Nederlandstalige HR-communities ontstaan. Een overzicht.

Facebook
Google+ dat in de zomer van 2011 is gelanceerd, wordt vaak genoemd als grote Facebook-concurrent. Hoewel Google claimt dat er meer 500 miljoen leden zijn (van wie er 235 miljoen maandelijks actief zijn), heeft Google+ zeker in Nederland bij lange na niet het succes van Facebook.

Google+ heeft meer fijnmaziger manieren van communiceren dan Facebook, maar tegelijkertijd maakt dit het systeem complexer dan de andere netwerken. Zo kunnen gebruikers per bericht heel precies aangeven met wie ze dit willen delen.

Samenwerkfunctionaliteiten
Google zelf ziet Google+ niet als het zoveelste netwerk, maar als een verbindende, sociale laag tussen alle diensten die het internetbedrijf aanbiedt (onder meer zoekmachine, mail, chat, agenda, video-chat, delen van foto’s en video’s).

Juist de combinatie met de Google-diensten die samenwerking vergemakkelijken, maakt Google+ interessant. Met Google docs (of de betaalde versie Google apps) kun je immers gezamenlijk aan documenten werken, via Google Drive kun je bestanden online opslaan en delen en met een Google Hangout kun je zelfs video-gesprekken en videoconferenties houden.

Communities
Vreemd genoeg kende Google+ nog niet de mogelijkheid om op een eenvoudige manier groepen aan te maken, waarmee mensen makkelijk informatie kunnen delen. Sinds kort heeft Google+ deze functionaliteit geïntroduceerd: communities.

Binnen een week zijn er al negen Nederlandstalige HR-communities ontstaan. Op volgorde van grootte:


Aanvullingen op de Nederlandstalige HR-communities in Google+ zijn van harte welkom.

Voor andere online HR-netwerken:
Het Personeelslog-overzicht met 80 online netwerken voor recruitment en HR.