Personeelslog

ABN AMRO ontvriendt leden netwerksite

Vandaag is plotseling de stekker getrokken uit Flametree, een netwerksite voor ondernemers die anderhalf jaar geleden is opgezet door ABN AMRO. De leden van deze netwerksite zijn van de ene op de andere dag al hun relaties kwijt die ze via Flametree hadden opgebouwd. Bijna van het begin af aan was ik lid van Flametree. Voor mij volkomen onverwacht valt er vandaag ineens een laatste mail van Flametree in mijn inbox. Connecting for success? "Ruim anderhalf jaar geleden begonnen we aan het avontuur dat Flametree heet. Met een enthousiast team hadden we de ambitie om voor ondernemers een online sociaal netwerk te creëren. We wilden niet per definitie de grootste zijn, maar wel de meest relevante", schrijft Pascal Spelier, directeur van Flametree, in zijn allerlaatste mailtje aan de leden van het netwerk. "We onderkenden en onderkennen nog steeds het belang van netwerken, of dit nu online of in de echte wereld gebeurt. Netwerken draagt bij aan HET succes van ondernemers en Flametree wilde jou als ondernemer daarbij ondersteunen: ‘connecting for success’." "Aan het avontuur Flametree komt nu tot onze spijt een eind. Niet omdat het geen succes is of zou kunnen worden, maar omdat het Flametree aan middelen ontbreekt om te investeren in de toekomst. Het spreekt voor zich dat het bestaansrecht van een sociaal netwerk valt of staat met het kunnen doen van investeringen"", aldus Flametree in zijn laatste mail. ABN AMRO Met zo'n mededeling zou je bijna vergeten dat notabene een grote Nederlandse bank, ABN AMRO, het netwerk destijds heeft opgezet. Ongetwijfeld wilde de bank daarmee goodwill opbouwen bij ondernemers. Inmiddels hecht ABN AMRO kennelijk een stuk minder aan haar relatie met deze ondernemers. Want al na het ontvangen van de mail konden de leden géén gebruik meer maken van het netwerk. Zo raken zij in één keer al hun Flametree-relaties kwijt. Niet alleen ontvriendt ABN AMRO zich van de ondernemers die lid zijn van Flametree, maar tegelijkertijd zorgt de bank ervoor dat de leden elkaar ongewild ontvrienden. Weinig elegant Natuurlijk heeft degene die de kosten draagt van een netwerksite, uiteindelijk het recht om ermee te stoppen. Maar het is weinig elegant om de ondernemers die elkaar via de site wisten te vinden, géén enkele mogelijkheid te geven om hun informatie en hun relaties veilig te stellen. Voor ons vakgebied moet je er toch niet aan denken dat je van de ene op de andere dag géén contact meer kunnen leggen met bijvoorbeeld je LinkedIn-relaties? Update (22 januari): Inmiddels heeft Flametree bij monde van Pascal Spelier me via Twitter laten weten dat overwogen wordt om de netwerksite weer tijdelijk online te brengen.

Flametree: van de ene op de andere dag opgehevenVandaag is plotseling de stekker getrokken uit Flametree, een netwerksite voor ondernemers die anderhalf jaar geleden is opgezet door ABN AMRO.
De leden van deze netwerksite zijn van de ene op de andere dag al hun relaties kwijt die ze via Flametree hadden opgebouwd.

Bijna van het begin af aan was ik lid van Flametree. Voor mij volkomen onverwacht valt er vandaag ineens een laatste mail van Flametree in mijn inbox.

Connecting for success?
"Ruim anderhalf jaar geleden begonnen we aan het avontuur dat Flametree heet. Met een enthousiast team hadden we de ambitie om voor ondernemers een online sociaal netwerk te creëren. We wilden niet per definitie de grootste zijn, maar wel de meest relevante", schrijft Pascal Spelier, directeur van Flametree, in zijn allerlaatste mailtje aan de leden van het netwerk.
"We onderkenden en onderkennen nog steeds het belang van netwerken, of dit nu online of in de echte wereld gebeurt. Netwerken draagt bij aan HET succes van ondernemers en Flametree wilde jou als ondernemer daarbij ondersteunen: ‘connecting for success’."

"Aan het avontuur Flametree komt nu tot onze spijt een eind. Niet omdat het geen succes is of zou kunnen worden, maar omdat het Flametree aan middelen ontbreekt om te investeren in de toekomst. Het spreekt voor zich dat het bestaansrecht van een sociaal netwerk valt of staat met het kunnen doen van investeringen"", aldus Flametree in zijn laatste mail.

ABN AMRO
Met zo'n mededeling zou je bijna vergeten dat notabene een grote Nederlandse bank, ABN AMRO, het netwerk destijds heeft opgezet. Ongetwijfeld wilde de bank daarmee goodwill opbouwen bij ondernemers.

Inmiddels hecht ABN AMRO kennelijk een stuk minder aan haar relatie met deze ondernemers. Want al na het ontvangen van de mail konden de leden géén gebruik meer maken van het netwerk. Zo raken zij in één keer al hun Flametree-relaties kwijt.
Niet alleen ontvriendt ABN AMRO zich van de ondernemers die lid zijn van Flametree, maar tegelijkertijd zorgt de bank ervoor dat de leden elkaar ongewild ontvrienden.

Weinig elegant
Natuurlijk heeft degene die de kosten draagt van een netwerksite, uiteindelijk het recht om ermee te stoppen. Maar het is weinig elegant om de ondernemers die elkaar via de site wisten te vinden, géén enkele mogelijkheid te geven om hun informatie en hun relaties veilig te stellen.

Voor ons vakgebied moet je er toch niet aan denken dat je van de ene op de andere dag géén contact meer kunnen leggen met bijvoorbeeld je LinkedIn-relaties?

Update (22 januari):
Inmiddels heeft Flametree bij monde van Pascal Spelier me via Twitter laten weten dat overwogen wordt om de netwerksite weer tijdelijk online te brengen.
Reactie Pascal Spelier (Flametree) via Twitter