Agenda: Verloren kantoorkunst

Vanaf het midden van de jaren 80 zijn miljoenen kantoorcomputers voorzien van screen savers. Met nieuwe generaties monitoren is dit bijzondere, digitale medium bijna ongemerkt van onze bureaus verdwenen. Een leuke expositie in Rotterdam maakt deze alledaagse software tot Kunst.

Vanaf midden jaren 80 waren computers beveiligd met screen savers. Deze moesten voorkomen dat letters en cijfers zouden inbranden in het computerscherm. Programmeurs hadden daarvoor software ontwikkeld, die werd geactiveerd als de computer een tijd niet werd gebruikt. In plaats van het tekstbestand waaraan de kantoorwerker werkte, liet de computer traag bewegende sterrenstelsels zien, vliegende broodroosters of aquariumvissen.


Onderscheiden van collega's
Door zelf zijn eigen screen saver te kiezen, kon de kantoormens zich onderscheiden van zijn collega's. Met de nieuwe generatie LCD/LED-schermen verviel de noodzaak van de screen saver en met het Nieuwe Werken verloren veel medewerkers hun eigen bureau met een persoonlijke computer.

Sleep Mode
Kunstenaar Rafaël Rozendaal brengt met de tentoonstelling Sleep Mode in het Nieuwe Instituut een ode aan screen saver. Hij heeft een voorkeur voor de oudere, abstracte screen savers bijvoorbeeld van het populaire duo Patrick Eastman en Patrick Beard, dat deze zowel voor de Mac als voor Windows-computers maakte.

Op levensgrote grote schermen blijken de geselecteerde screen savers die we vroeger vaak achteloos wegklikten, hallucinerende, digitale kunst te zijn die het bewaren meer dan waard is.

De tentoonstelling Sleep Mode is nog tot 25 juni te zien in het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 in Rotterdam.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?