Alert Online: campagne voor veilig en bewust internetten

Aftappen en afluisteren van communicatieverkeer en fraude met internet: we kijken er nauwelijks nog van op. Om deze onverschilligheid tegen te gaan, start deze week de campagne Alert Online. Bedrijven kunnen zelf het nodige doen om hun werknemers bewust te maken van de gevaren van cybercrime.

Aftappen en afluisteren van communicatieverkeer en fraude met internet: we kijken er nauwelijks nog van op.
Om deze onverschilligheid tegen te gaan, start deze week de campagne Alert Online. Bedrijven kunnen zelf het nodige doen om hun werknemers bewust te maken van de gevaren van cybercrime.

Dat de campagne Alert Online een initiatief is van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, blijkt uit de grote woorden op de campagnesite.
"De nationale veiligheid kan in gevaar komen wanneer bijvoorbeeld de energiesector of de transportsector hun cyber security niet serieus nemen. Ook onze economie staat of valt met een goed draaiende digitale omgeving."

Digitale veiligheid
Maar ook dichtbij de werkplek of thuis schuilen er gevaren. Een simpele muisklik of een tikje op het scherm van een smartphone of tablet kan al genoeg zijn om onbedoeld een heel netwerk te besmetten, of om privé- of klantgegevens te verspreiden.
Met de campagne Alert Online wil de overheid samen met het bedrijfsleven iets doen aan het "schrijnend gebrek aan bewustzijn over de eigen en andermans digitale veiligheid".

Werknemers bewust maken
Voor bedrijven die werknemers bewust willen maken van de digitale gevaren, verwijst de campagne naar verschillende tools.

Het meest interessant is het pakket Je bent zichtbaarder dan je denkt. Dit bestaat uit een video die in werkoverleggen kan worden gebruikt en een e-learning module.
Ook is er een factsheet met veel tips voor werknemers.

Dit pakket maakt overigens meteen duidelijk dat regelmatig wisselen van wachtwoord al lang niet meer voldoende is.
Doordat werk en privé door elkaar lopen en we daardoor gebruik maken van verschillende computers, tablets en smartphones komt het pakket tot een hele reeks tips; om veilig thuis te werken, criminelen tegen te gaan die phishing-technieken gebruiken, om veilig gebruik te maken van clouddiensten , sociale media en van wifi, om bewust informatie te delen via cookies en lokatiegegevens.

100% beveiliging onmogelijk
Helaas zijn de tips niet altijd makkelijk te realiseren. Ze vragen soms meer dan een basale kennis van computer, tablet en smartphone. Bovendien blijken veel discipline en doorzettingsvermogen nodig om echt veilig te internetten.

Maar zelfs dan is digitale veiligheid niet gegarandeerd. "Besef goed dat wanneer je al deze maatregelen neemt een 100% beveiliging onmogelijk is als je computer op het internet is aangesloten", aldus de factsheet Je bent zichtbaarder dan je denkt. "Het is dus essentieel dat je ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk digitale 'buit' te halen valt."

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?