Personeelslog

Ambtenaren gewild bij werkgevers

In een periode waarin ambtenaren en politici ("Minder regels") kritisch naar de Nederlandse bureaucratie kijken, denken werkgevers graag mee. In het verkiezingsmanifest "Nederland kan winnen" geven VNO/NCW en MKB Nederland hun verlanglijstje aan de politieke partijen. Dat is handig, de partijen kunnen het zo overnemen in hun verkiezingsprogramma's. Bescheiden is het verlanglijstje niet; de werkgeversorganisaties konden dan ook niet met één A4-tje volstaan. Maar liefst 40 pagina's hebben ze hiervoor nodig. De overheid moet anders worden georganiseerd. Door verschillende ministeries te laten fuseren en door te kappen in het oerwoud van vergunningen, kunnen 40.000 ambtenaren (vooral in beleidsfuncties) verdwijnen. Dat bespaart volgens de werkgevers bijna 2,5 miljard euro per jaar. De werkgevers in het manifest zien nog een ander voordeel: "Zo kunnen in de regel goed opgeleide mensen vrijkomen voor nuttiger werk in de economie en helpen om tekorten in het bedrijfsleven aan te zuiveren."

In een periode waarin ambtenaren en politici ("Minder regels") kritisch naar de Nederlandse bureaucratie kijken, denken werkgevers graag mee. In het verkiezingsmanifest "Nederland kan winnen" geven VNO/NCW en MKB Nederland hun verlanglijstje aan de politieke partijen. Dat is handig, de partijen kunnen het zo overnemen in hun verkiezingsprogramma's.
Bescheiden is het verlanglijstje niet; de werkgeversorganisaties konden dan ook niet met één A4-tje volstaan. Maar liefst 40 pagina's hebben ze hiervoor nodig.

De overheid moet anders worden georganiseerd. Door verschillende ministeries te laten fuseren en door te kappen in het oerwoud van vergunningen, kunnen 40.000 ambtenaren (vooral in beleidsfuncties) verdwijnen. Dat bespaart volgens de werkgevers bijna 2,5 miljard euro per jaar. De werkgevers in het manifest zien nog een ander voordeel: "Zo kunnen in de regel goed opgeleide mensen vrijkomen voor nuttiger werk in de economie en helpen om tekorten in het bedrijfsleven aan te zuiveren."