Personeelslog

Ambtenaren weten waar te bezuinigen

De economie is opgebloeid, maar de penningmeester van het kabinet zint nog steeds op nieuwe manieren om te besparen. Onlangs heeft het minister van Financiën de site Bezuinigenkunjezelf gelanceerd. Burgers kunnen tot 17 maart via de site ideeën aandragen voor nieuwe bezuinigingen en hierover met elkaar in discussie gaan. "De beste ideeën die tot een besparing hebben geleid of kunnen leiden, worden opgenomen in de Miljoenennota", belooft het ministerie. Degene die het beste idee aandraagt, krijgt zelfs een geldprijs. Heel wat suggesties liggen op het P&O-vlak of hebben daar raakvlakken mee: werkgevers verplichten alle vacatures te melden bij het CWI geen mensen sturen naar dure reïntegratiebureaus als dat niet echt nodig is opheffen van de Commissie Gelijke Behandeling aantal ambtenaren verminderen (maximale norm op basis van het aantal inwoners van een gemeente; als die norm er al is deze met 25% verlagen) inkomens van topambtenaren halveren ambtenaren een dag per week thuis laten werken algemene overheidskantoren inrichten in gemeenten met alle faciliteiten voor ambtenaren (inclusief webcams); zo hoeft de ambtenaar die niet in zijn woonplaats werkt, niet langer te forenzen afschaffen van de papieren salarisstrook van ambtenaren de departementale P&O-afdelingen centraliseren tot een directie voor de hele rijksoverheid OV-jaarkaart geven aan alle ambtenaren, dat bespaart op de administraties van reiskosten werkgevers verplichten alle vacatures te melden bij het CWI.Opvallend is dat veel van deze suggesties afkomstig zijn van ambtenaren. In de jury die de ideeën beoordeelt, zit één van de initiatiefnemers: oud-Tweede Kamerlid Gonny van Oudenallen die slechts enkele maanden in de Kamer heeft gezeten. Het is de vraag of dit jurylid zo blij is met verschillende ideeën die zijn ingestuurd om het recht op wachtgeld te beperken voor kamerleden.

http://farm1.static.flickr.com/98/377356822_59486e04ec_m.jpgDe economie is opgebloeid, maar de penningmeester van het kabinet zint nog steeds op nieuwe manieren om te besparen. Onlangs heeft het minister van Financiën de site Bezuinigenkunjezelf gelanceerd. Burgers kunnen tot 17 maart via de site ideeën aandragen voor nieuwe bezuinigingen en hierover met elkaar in discussie gaan.

"De beste ideeën die tot een besparing hebben geleid of kunnen leiden, worden opgenomen in de Miljoenennota", belooft het ministerie. Degene die het beste idee aandraagt, krijgt zelfs een geldprijs.

Heel wat suggesties liggen op het P&O-vlak of hebben daar raakvlakken mee:

 • werkgevers verplichten alle vacatures te melden bij het CWI

 • geen mensen sturen naar dure reïntegratiebureaus als dat niet echt nodig is

 • opheffen van de Commissie Gelijke Behandeling

 • aantal ambtenaren verminderen (maximale norm op basis van het aantal inwoners van een gemeente; als die norm er al is deze met 25% verlagen)

 • inkomens van topambtenaren halveren

 • ambtenaren een dag per week thuis laten werken

 • algemene overheidskantoren inrichten in gemeenten met alle faciliteiten voor ambtenaren (inclusief webcams); zo hoeft de ambtenaar die niet in zijn woonplaats werkt, niet langer te forenzen

 • afschaffen van de papieren salarisstrook van ambtenaren

 • de departementale P&O-afdelingen centraliseren tot een directie voor de hele rijksoverheid

 • OV-jaarkaart geven aan alle ambtenaren, dat bespaart op de administraties van reiskosten

 • werkgevers verplichten alle vacatures te melden bij het CWI.
 • Opvallend is dat veel van deze suggesties afkomstig zijn van ambtenaren.

  In de jury die de ideeën beoordeelt, zit één van de initiatiefnemers: oud-Tweede Kamerlid Gonny van Oudenallen die slechts enkele maanden in de Kamer heeft gezeten. Het is de vraag of dit jurylid zo blij is met verschillende ideeën die zijn ingestuurd om het recht op wachtgeld te beperken voor kamerleden.