Personeelslog

Bedreigde diersoort: vergadertijgers

Er wordt veel vergaderd in Nederland Polderland. Volgens de meeste mensen zelfs veel te veel. De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad gaat de strijd met de vergadertijgers. �Op dit moment vergadert de gemeenteraad veel en lang. Dat leidt ertoe dat Hagenaars niet graag naar raadsvergaderingen komen. Daarnaast maken de vele en lange vergaderingen het onaantrekkelijk voor mensen met drukke banen om zich te kandideren voor de gemeenteraad. Daarmee wordt het raadslidmaatschap als we niet oppassen iets voor vergadertijgers", aldus de fractievoorzitter. De VVD wil dat bij elke vergadering in het Haagse stadhuis, te beginnen in de gemeenteraad, een vergadermeter wordt geplaatst. In een dergelijk apparaat worden de bruto-uurtarieven van alle deelnemers en aanwezigen ingevoerd, verhoogd met een opslag voor overheadkosten, bijvoorbeeld van 35%. Op deze manier kan ieder raadslid in een oogopslag zien wat al het gepraat kost. De VVD hoopt dat een beter besef van de kosten leidt tot bewuster en daarmee korter vergaderen. Een besparing van 30 tot 50% van vergadertijd acht de partij mogelijk. Een goed begin, maar waarom ook niet alle overleggen klokken van de ambtenaren, de fracties en B&W die nodig zijn om de gemeenteraad voor te bereiden? Dan kunnen gemeenteraadsleden zien wat het kost als ze een vraag stellen in de hoop de krant te halen.

Er wordt veel vergaderd in Nederland Polderland. Volgens de meeste mensen zelfs veel te veel.

De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad gaat de strijd met de vergadertijgers. �Op dit moment vergadert de gemeenteraad veel en lang. Dat leidt ertoe dat Hagenaars niet graag naar raadsvergaderingen komen. Daarnaast maken de vele en lange vergaderingen het onaantrekkelijk voor mensen met drukke banen om zich te kandideren voor de gemeenteraad. Daarmee wordt het raadslidmaatschap als we niet oppassen iets voor vergadertijgers", aldus de fractievoorzitter.

De VVD wil dat bij elke vergadering in het Haagse stadhuis, te beginnen in de gemeenteraad, een vergadermeter wordt geplaatst. In een dergelijk apparaat worden de bruto-uurtarieven van alle deelnemers en aanwezigen ingevoerd, verhoogd met een opslag voor overheadkosten, bijvoorbeeld van 35%. Op deze manier kan ieder raadslid in een oogopslag zien wat al het gepraat kost. De VVD hoopt dat een beter besef van de kosten leidt tot bewuster en daarmee korter vergaderen. Een besparing van 30 tot 50% van vergadertijd acht de partij mogelijk.

Een goed begin, maar waarom ook niet alle overleggen klokken van de ambtenaren, de fracties en B&W die nodig zijn om de gemeenteraad voor te bereiden? Dan kunnen gemeenteraadsleden zien wat het kost als ze een vraag stellen in de hoop de krant te halen.