Personeelslog

Belevenissen van een sollicitant

Uit ervaring weten we hoe moeilijk het is om uit de grote hoeveelheid sollicitatie-brieven, -mails en -formulieren kandidaten te selecteren voor een sollicitatiegesprek en vervolgens uit hen de meest geschikte werknemer te kiezen. Interessant is ook om te weten hoe sollicitanten onze wervings- en selectieprocedures ervaren. Weblogger Yeliz heeft haar sollicitatie-belevenissen vastgelegd in haar carriere-weblog. Enkele interessante observaties en vragen van deze loggende sollicitant: - waarom krijg ik niet standaard een ontvangstbevestiging van mijn sollicitatiebrief? ("Als ik de vacature serieus neem, wil ik zelf namelijk ook serieus behandeld worden.") - kun je als sollicitant een andere datum vragen voor een sollicitatiegesprek dan wordt voorgesteld? ("Zij moeten toch ook begrijpen dat je vanwege je huidige baan niet flexibel kunt zijn?") - waarom heb ik die baan niet gekregen terwijl ik met het assessment ruim bovengemiddeld de normgroep zit? - hoe reageert mijn baas als ik mijn baan opzeg? Dat met sollicitanten zorgvuldig moet worden omgegaan, weet elke P&O'er. Maar weet hij of zij ook dat als er iets mis gaat tijdens een sollicitatieprocedure er ook sollicitanten kunnen zijn die met naam en toenaam hun slechte ervaringen breeduit kunnen bekendmaken via hun weblogs?

Uit ervaring weten we hoe moeilijk het is om uit de grote hoeveelheid sollicitatie-brieven, -mails en -formulieren kandidaten te selecteren voor een sollicitatiegesprek en vervolgens uit hen de meest geschikte werknemer te kiezen. Interessant is ook om te weten hoe sollicitanten onze wervings- en selectieprocedures ervaren. Weblogger Yeliz heeft haar sollicitatie-belevenissen vastgelegd in haar carriere-weblog.

Enkele interessante observaties en vragen van deze loggende sollicitant:
- waarom krijg ik niet standaard een ontvangstbevestiging van mijn sollicitatiebrief? ("Als ik de vacature serieus neem, wil ik zelf namelijk ook serieus behandeld worden.")
- kun je als sollicitant een andere datum vragen voor een sollicitatiegesprek dan wordt voorgesteld? ("Zij moeten toch ook begrijpen dat je vanwege je huidige baan niet flexibel kunt zijn?")
- waarom heb ik die baan niet gekregen terwijl ik met het assessment ruim bovengemiddeld de normgroep zit?
- hoe reageert mijn baas als ik mijn baan opzeg?

Dat met sollicitanten zorgvuldig moet worden omgegaan, weet elke P&O'er. Maar weet hij of zij ook dat als er iets mis gaat tijdens een sollicitatieprocedure er ook sollicitanten kunnen zijn die met naam en toenaam hun slechte ervaringen breeduit kunnen bekendmaken via hun weblogs?