Personeelslog

Botox effectiever dan opleiding?

Aantrekkelijke mensen hebben 20% meer kans uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit het Sociaal en Cultureel Rapport 2014 dat deze week is verschenen. Met zijn nieuwe onderzoek naar de verschillen tussen bevolkingsgroepen stuit het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op een groot taboe: het uiterlijk en de presentatie van kandidaten en werknemers.

Aantrekkelijke mensen hebben 20% meer kans uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit het Sociaal en Cultureel Rapport 2014 dat deze week is verschenen.

Met zijn nieuwe onderzoek naar de verschillen tussen bevolkingsgroepen stuit het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op een groot taboe: het uiterlijk en de presentatie van kandidaten en werknemers.

Aantrekkelijkheid, zelfvertrouwen en gezondheid zijn onderdelen van wat het SCP persoonskapitaal noemt. Via literatuuronderzoek en eigen research heeft het onderzoeksbureau de invloed hiervan nagegaan.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


20% meer kans op sollicitatiegesprek
Zo blijkt dat aantrekkelijke mensen niet alleen 20% meer kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, ze hebben ook 30% meer kans dat hun uitnodiging voor een etentje wordt geaccepteerd en 20% meer kans dat hun hulpvraag wordt gehononeerd.

Uiterlijk even belangrijk als werkervaring en opleiding
Het SCP concludeert dat voor de kans op werk uiterlijk en zelfvertrouwen minstens even belangrijk zijn als werkervaring en opleiding.
Voor lagere beroepen in de dienstverlening geldt zelfs dat uiterlijk en zelfvertrouwen de meest doorslaggevende factor zijn. Voor hogere beroepen geldt dat uiterlijk en zelfvertrouwen even belangrijk zijn als werkervaring en opleiding.

Géén vrolijke boodschap voor mensen met een afwijkend uiterlijk. Géén foto in het CV opnemen, helpt tegenwoordig ook niet meer. Want recruiters en werkgevers kijken verder dan het CV. Ze zijn minstens zo geïnteresseerd in de activiteiten van de kandidaat op netwerken als LinkedIn, Facebook of Twitter, waarin foto's en video's steeds belangrijker worden.

Taboe rond uiterlijk
Volgens SCP liggen rond het uiterlijk van mensen de grootste taboes. "Werken aan het verhogen van het esthetisch kapitaal door bijvoorbeeld het verbeteren van de presentatie begint langzaam bespreekbaar te worden op het werk. Toch is het not done om collega's te corrigeren of te adviseren over hun uiterlijk en kleding", aldus de onderzoekers.

Want dat is het lichtpuntje dat het SCP ziet; het persoonskapitaal is "niet geheel onbeïnvloedbaar". Het SCP oppert een betere kledingkeuze, meer aandacht voor uiterlijke verzorging en een assertievere houding.

Sportschool
Maar als je de redenering van het SCP doortrekt, kom je snel tot de conclusie dat sommige mensen in plaats van opleidingsdiploma's te verzamelen, beter naar de sportschool kunnen gaan of naar de cosmetische kliniek om hun toekomstkansen te verbeteren.