Personeelslog

Nederlanders willen versoepeling van ontslagrecht

54% van de Nederlanders steunt de versoepeling van het ontslagrecht op voorwaarde dat de werkgever wordt verplicht zich meer in te spannen voor bij- en omscholing. Dat blijkt uit het grootschalige 21minuten internetonderzoek waaraan 170.000 mensen hebben deelgenomen. Andere uitkomsten: Driekwart van de deelnemers aan deze grootste online opiniepeiling wil meer of weer werken onder voorwaarden van flexibilisering van werktijden of uitbreiding van de mogelijkheden om thuis te werken 72% is bereid loon naar prestatie te accepteren De kortere maar hogere WW-uitkering wordt goed ontvangen, hoewel een meerderheid (57%) de druk om uit de WW te komen nog te laag vindt Om de AOW betaalbaar te houden, kiest men nog steeds massaal voor meer uren werken in plaats van later met pensioen of een lagere AOW-uitkering. Het 21minuten-initiatief ziet dan ook een brede steun voor hervormingen. Maar slechts een kwart van de deelnemers aan het online onderzoek steunt het kabinet Balkenende, dat zich zo nadrukkelijk als hervormingskabinet presenteert. "Voor de toekomst kiest Nederland bij beleidskeuzes uitdrukkelijk voor economische groei, in combinatie met meer openheid en handel, zolang dit de druk op het milieu niet verhoogt. Men ziet voordelen voor Nederland van verdere globalisering, maar is nog steeds terughoudend over een verdere eenwording van Europa", aldus 21minuten. Tsja, het kabinet dat zulke ingewikkelde combinaties (meer groei/beter milieu en meer globalisering/minder Europa) weet te realiseren, steunen we natuurlijk allemaal.

54% van de Nederlanders steunt de versoepeling van het ontslagrecht op voorwaarde dat de werkgever wordt verplicht zich meer in te spannen voor bij- en omscholing. Dat blijkt uit het grootschalige 21minuten internetonderzoek waaraan 170.000 mensen hebben deelgenomen.

Andere uitkomsten:

  • Driekwart van de deelnemers aan deze grootste online opiniepeiling wil meer of weer werken onder voorwaarden van flexibilisering van werktijden of uitbreiding van de mogelijkheden om thuis te werken

  • 72% is bereid loon naar prestatie te accepteren

  • De kortere maar hogere WW-uitkering wordt goed ontvangen, hoewel een meerderheid (57%) de druk om uit de WW te komen nog te laag vindt

  • Om de AOW betaalbaar te houden, kiest men nog steeds massaal voor meer uren werken in plaats van later met pensioen of een lagere AOW-uitkering.

  • Het 21minuten-initiatief ziet dan ook een brede steun voor hervormingen. Maar slechts een kwart van de deelnemers aan het online onderzoek steunt het kabinet Balkenende, dat zich zo nadrukkelijk als hervormingskabinet presenteert.

    "Voor de toekomst kiest Nederland bij beleidskeuzes uitdrukkelijk voor economische groei, in combinatie met meer openheid en handel, zolang dit de druk op het milieu niet verhoogt. Men ziet voordelen voor Nederland van verdere globalisering, maar is nog steeds terughoudend over een verdere eenwording van Europa", aldus 21minuten.

    Tsja, het kabinet dat zulke ingewikkelde combinaties (meer groei/beter milieu en meer globalisering/minder Europa) weet te realiseren, steunen we natuurlijk allemaal.