Corporate Rebels: 'Zonder hiërarchie méér geluk op het werk'

Werken bij een traditioneel geleid bedrijf maakte Pim de Morree en Joost Minnaar niet gelukkig. Deze dertigers zegden hun goedbetaalde banen op en noemen zich nu corporate rebels.

In hun zoektocht naar geluk op het werk reizen ze de hele wereld af om te kijken hoe werk anders, beter kan worden georganiseerd. "Het werkt veel beter als je mensen niet vertelt wat ze moeten doen", is hun overtuiging.

"Hiërarchisch ingerichte organisaties zijn niet meer van deze tijd", schrijven Pim de Morree en Joost Minnaar dit weekend in het Financieele Dagblad.
"Organisaties die de hiërarchie met succes loslaten profiteren op vele manieren: werknemers worden betrokkener, de overheadkosten dalen, en de flexibiliteit neemt toe."

Nieuwe generatie op de arbeidsmarkt
De nieuwe generatie op de arbeidsmarkt is "minder dan voorgaande generaties gediend van de sterke hiërarchie en trage bureaucratie die gelden binnen traditionele organisaties".
De corporate rebels claimen met hun aanval op de hiërarchie de millennials te vertegenwoordigen. "In onze banen verlangden wij en onze collega's naar een coachende omgeving, waarin we onze talenten kunnen ontdekken en verder ontwikkelen."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Bucketlist
In het jaar dat De Morree en Minnaar zichzelf hebben gegeven om onderzoek te doen, willen ze een bucketlist afwerken met inspirerende voorbeelden die ze willen spreken. Op de  lijst staan veel usual suspects als Laszlo Bock (HR-directeur van Google), Jos de Bok (Buurtzorg), Richard Branson (topman van Virgin), Arianna Huffington (Huffington Post), Ben Kuiken (managementexpert) en natuurlijk Ricardo Semler (Semco).
Minstens zo interessant zijn de praktijkverhalen van gewone Nederlandse bedrijven als BvdV (advocaten), Kesselaar & Zn (bouw), Van Loon (elektrotechniek), Schoongewoon (schoonmaak) en Veldt (bakkerij).

Vertrouwen in medewerkers
Zelfsturing, resultaatverantwoordelijke teams, holacratie, Semco-stijl zijn vaak de termen die worden gebruikt om aan te geven dat de hoogste baas en zijn managers een stapje terug doen.

"De organisaties die wij bezoeken proberen allemaal de hiërarchie tot een minimum te beperken", schrijven de corporate rebels in FD.
"Zij vertrouwen op hun medewerkers en houden niet van 'command and control'. Met dit vernieuwde vertrouwen worden de bevoegdheid en verantwoordelijkheid verschoven van de leidinggevende en zijn kantoor naar de medewerkers en de werkvloer. En wat blijkt? Het werkt bevrijdend; voor zowel leidinggevende als medewerker."

Bevrijding door de leiding
De ontbazing is bijna altijd een initiatief is van de leider. "In alle organisaties die wij tot nu toe hebben bezocht zette de leiding de eerste stap naar de 'bevrijding' van de medewerkers."
"Deze nieuwe weg kwam zonder uitzondering voort uit een vorm van idealisme. Opvallend is dat dit vaak boven is komen drijven naar aanleiding van een burn-out of een persoonlijk verlies. Het lijkt er sterk op dat een (persoonlijke) crisis de katalysator voor verandering is."

Van hun speurtocht naar goede voorbeelden doen De Morree en Minnaar verslag op hun website Corporate Rebels.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?