Personeelslog

De 10 vaagste woorden uit vacatures

"Personeelsadvertenties zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ze staan vol lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Het lijkt wel alsof werkgevers allemaal op zoek zijn naar een dertien-in-een-dozijnkandidaat", aldus Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser, auteurs van het boekje Vaagtaal. Zij stelden een top 10 samen van de vaagste woorden uit vacatureteksten. "Ga voor duidelijke communicatie in normaal Nederlands en schrap iedere afkorting, contaminatie, containerbegrip en overbodig Engels woord. Kies voor klare taal zonder vaag jargon en onbegrijpelijke vaktaal", is het pleidooi van Arjen LigtVoet en Cathelijne de Busser op het weblog dat bij het boekje Vaagtaal hoort. Top 10 vaagste woorden Niet alleen managers maken zich schuldig aan vaagtaal. Ook schrijvers van wervingsadvertenties kunnen er wat van. Dat blijkt uit de top 10 van vaagste woorden uit vacatureteksten: 1. Actief 2. Resultaatgericht 3. Flexibel 4. Innovatie 5. Dynamisch 6. Complex 7. Pro-actief 8. Gedreven 9. Klantgericht 10. Competentie Vacaturekraker Voor de liefhebbers van cliché-vacatureteksten is er de site Vacaturekraker waar je in een handomdraai voor een vacature zo'n typische, onzinnige tekst kunt opstellen. Pijnlijker is misschien om één van je recente vacatures te pakken en daarin alle woorden uit de vaagtop 10 te schrappen. Hou je voldoende tekst over om de juiste kandidaten te laten solliciteren? Lees ook: Als je wilt weten hoe je vacatureteksten kunt verbeteren, lees dan de serie Personeelslog-artikelen Vacatures met wervingskracht. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Vage vacatureteksten"Personeelsadvertenties zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ze staan vol lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Het lijkt wel alsof werkgevers allemaal op zoek zijn naar een dertien-in-een-dozijnkandidaat", aldus Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser, auteurs van het boekje Vaagtaal.
Zij stelden een top 10 samen van de vaagste woorden uit vacatureteksten.

"Ga voor duidelijke communicatie in normaal Nederlands en schrap iedere afkorting, contaminatie, containerbegrip en overbodig Engels woord. Kies voor klare taal zonder vaag jargon en onbegrijpelijke vaktaal", is het pleidooi van Arjen LigtVoet en Cathelijne de Busser op het weblog dat bij het boekje Vaagtaal hoort.

Top 10 vaagste woorden
Niet alleen managers maken zich schuldig aan vaagtaal. Ook schrijvers van wervingsadvertenties kunnen er wat van. Dat blijkt uit de top 10 van vaagste woorden uit vacatureteksten:

1. Actief
2. Resultaatgericht
3. Flexibel
4. Innovatie
5. Dynamisch
6. Complex
7. Pro-actief
8. Gedreven
9. Klantgericht
10. Competentie

Vacaturekraker
Voor de liefhebbers van cliché-vacatureteksten is er de site Vacaturekraker waar je in een handomdraai voor een vacature zo'n typische, onzinnige tekst kunt opstellen.

Pijnlijker is misschien om één van je recente vacatures te pakken en daarin alle woorden uit de vaagtop 10 te schrappen. Hou je voldoende tekst over om de juiste kandidaten te laten solliciteren?

Lees ook:
Als je wilt weten hoe je vacatureteksten kunt verbeteren, lees dan de serie Personeelslog-artikelen Vacatures met wervingskracht.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.