Personeelslog

De comeback van het kantoor?

Met Het Nieuwe Werken heeft het thuiswerken snel aan populariteit gewonnen. Maar dit vanzelfsprekende recht staat steeds meer ter discussie. Bedrijven en werknemers ontdekken dat een kantoor zo gek nog niet is. Want "hier gebeuren de dingen, het is slim als je hier bent." Beleeft het kantoor een glorieuze comeback?

Met Het Nieuwe Werken heeft het thuiswerken snel aan populariteit gewonnen. Maar dit vanzelfsprekende recht staat steeds meer ter discussie.

Bedrijven en werknemers ontdekken dat een kantoor zo gek nog niet is. Want "hier gebeuren de dingen, het is slim als je hier bent."
Beleeft het kantoor een glorieuze comeback?

Een jaar geleden werd Yahoo nog uitgelachen toen dit internetbedrijf van zijn werknemers eiste dat ze weer gewoon naar kantoor zouden komen. Maar inmiddels blijken steeds meer bedrijven nadelen te ervaren van Het Nieuwe Werken en zien ze hun medewerkers graag op kantoor verschijnen.

Beter op kantoor
In Het Financieele Dagblad van dit weekend behandelt Sheila Struyck, marketingstrateeg en informal investor, het dilemma van een manager "Hoe overtuig ik mijn team dat ze beter op kantoor kunnen werken?"
In haar vragenrubriek staat Struyck uitgebreid stil bij de voordelen van het kantoor. Eerst kijkt ze nog naar een voordeel van thuiswerken. "Ik wordt niet gestoord door mensen die willen overleggen. Kan ik lekker rustig mijn email beantwoorden."

Verdrinken in mails
Maar inmiddels ziet zij dat juist als een nadeel: "Je mailbak leeg hebben is niet gelijk aan je werk af hebben".
"Door de druk van alle snelle communicatie verliezen we de grotere doelen en plannen en de werkafspraken die we samen hebben gemaakt snel uit het oog. Vooral in een snel veranderende omgeving is het heel verleidelijk om te verdrinken in alle mails die van binnen en buiten op je worden afgevuurd. En dan heb je een goede werkdag als je op iedereen hebt gereageerd die iets van je wilde. Wat jij en je team hadden afgesproken om uit te werken of uit te dokteren, heb je waarschijnlijk niet in de inbox gehad.

Teamwork en overleg zijn cruciaal in een snel veranderende wereld waar je afhankelijk van elkaar bent. En dat kan toch echt het beste op kantoor."

Dynamiek op kantoor
In reactie op de vraag van de manager reageert ook T. Schwencke met een stevig pleidooi voor het kantoor.
"De inhoud van het werk op zich moet de mensen bewegen om naar kantoor te gaan. Op kantoor is de dynamiek. Daarnaast moet het ook leuk zijn op kantoor: hier gebeuren de dingen, het is slim als je hier bent."

Recept voor goede samenwerking
En zo lijkt het kantoor een comeback te beleven. Maar welk kantoor eigenlijk? Wat is het recept voor een goede onderlinge samenwerking?
Zijn dat gebouwen met de anonieme flexplekken, die ervoor hebben gezorgd dat bedrijven flink konden besparen op hun kantoorkosten? Of de hippe kantoren van een paar jaar geleden die meer op een lounge leken dan op een werkplek?