Personeelslog

De hippe werkplek mag weer

Geen cent winst, maar wel een hippe werkplek. Dat was het beeld van veel internetbedrijven enkele jaren geleden. Het Innovatieplatform zet het trendy kantoor terug op de agenda met de wedstrijd 'Dit is mijn werkplek'. Want "een goede werkplek stimuleert het plezier en de creativiteit", volgens de jury. Een kijkje bij de winnende bedrijven. Aan de 'Dit is mijn werkplek'-wedstrijd hebben 65 bedrijven meegedaan. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op criteria als: keuzemogelijkheden, een goede mix van open en gesloten, het stimuleren van communicatie en kennisuitwisseling, ondersteunen van geconcentreerd kunnen werken, privacy, en een aantrekkelijke architectuur van gebouw en inrichting. De werkplek-winnaars: &Samhoud in de categorie 'De innovatief ingerichte organisatie': "Bij &Samhoud zijn veel verschillende soorten omgevingen waar je je kunt begeven. Alle extremen zitten in dit gebouw bij elkaar, van zeer rustig en ingetogen ten behoeve van de concentratie, tot heel huiselijk, creatief en dynamisch. De werknemers en/of bezoekers kunnen duidelijke een keuze maken. Hierdoor worden verschillende verwachtingen en voorwaarden voor prettig werken bij werknemers ingelost", aldus het jury-rapport de Ideeënbus in de categorie 'De kleinschalige werkplek': "Afhankelijk van de behoefte van de klant of opdrachtgever kan de bus bij de klant op de stoep staan of kan de bus in een inspirerende omgeving geparkeerd worden. Daarnaast leidt deze werkplek tot lagere huisvestingslasten dan wanneer je dit in een kantoorpand zou realiseren. En toch zijn alle voorzieningen aanwezig om een goed functionerende werkomgeving te creëren. Voorzieningen om een vruchtbaar overleg of een interactieve brainstormsessie te voeren" de Priva Campus in de categorie 'Werkomgeving als dynamisch cluster': "Een mooi voorbeeld van een bedrijfsverzamelgebouw. 11 verschillende kantoren in 1 gebouw gehuisvest rondom een ontmoetingsplek: binnenplein. Elk kantoor heeft eigen voorzieningen zoals sanitair en een pantry. Daarnaast zijn er algemene en centraal gesitueerde voorzieningen voor de 11 units. De mens staat daadwerkelijk centraal omdat vanaf elke werkplek warmte en licht afzonderlijk te regelen is". Echt vernieuwend is wat mij betreft vooral de Ideeënbus. Want de andere winnaars gaan nog uit van het traditionele concept waarbij alles draait om een vast kantoor waar werknemers bij elkaar komen. Terwijl voor steeds meer werkenden de meest prettige werkplek hun eigen woning blijkt te zijn.

Geen cent winst, maar wel een hippe werkplek. Dat was het beeld van veel internetbedrijven enkele jaren geleden. Het Innovatieplatform zet het trendy kantoor terug op de agenda met de wedstrijd 'Dit is mijn werkplek'. Want "een goede werkplek stimuleert het plezier en de creativiteit", volgens de jury. Een kijkje bij de winnende bedrijven.

Aan de 'Dit is mijn werkplek'-wedstrijd hebben 65 bedrijven meegedaan. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op criteria als: keuzemogelijkheden, een goede mix van open en gesloten, het stimuleren van communicatie en kennisuitwisseling, ondersteunen van geconcentreerd kunnen werken, privacy, en een aantrekkelijke architectuur van gebouw en inrichting.

de IdeeënbusDe werkplek-winnaars:

  • &Samhoud in de categorie 'De innovatief ingerichte organisatie': "Bij &Samhoud zijn veel verschillende soorten omgevingen waar je je kunt begeven. Alle extremen zitten in dit gebouw bij elkaar, van zeer rustig en ingetogen ten behoeve van de concentratie, tot heel huiselijk, creatief en dynamisch. De werknemers en/of bezoekers kunnen duidelijke een keuze maken. Hierdoor worden verschillende verwachtingen en voorwaarden voor prettig werken bij werknemers ingelost", aldus het jury-rapport

  • de Ideeënbus in de categorie 'De kleinschalige werkplek': "Afhankelijk van de behoefte van de klant of opdrachtgever kan de bus bij de klant op de stoep staan of kan de bus in een inspirerende omgeving geparkeerd worden. Daarnaast leidt deze werkplek tot lagere huisvestingslasten dan wanneer je dit in een kantoorpand zou realiseren. En toch zijn alle voorzieningen aanwezig om een goed functionerende werkomgeving te creëren. Voorzieningen om een vruchtbaar overleg of een interactieve brainstormsessie te voeren"

  • de Priva Campus in de categorie 'Werkomgeving als dynamisch cluster': "Een mooi voorbeeld van een bedrijfsverzamelgebouw. 11 verschillende kantoren in 1 gebouw gehuisvest rondom een ontmoetingsplek: binnenplein. Elk kantoor heeft eigen voorzieningen zoals sanitair en een pantry. Daarnaast zijn er algemene en centraal gesitueerde voorzieningen voor de 11 units. De mens staat daadwerkelijk centraal omdat vanaf elke werkplek warmte en licht afzonderlijk te regelen is".
  • Echt vernieuwend is wat mij betreft vooral de Ideeënbus. Want de andere winnaars gaan nog uit van het traditionele concept waarbij alles draait om een vast kantoor waar werknemers bij elkaar komen. Terwijl voor steeds meer werkenden de meest prettige werkplek hun eigen woning blijkt te zijn.