Personeelslog

De recruitment-prioriteiten voor 2009

Het behoud van personeel is ook voor volgend jaar de belangrijkste prioriteit voor recruitment. Met stip op 2: het verbeteren van het werkgeversimago. Dat is tenminste de voorlopige conclusie uit het nog lopende 'Employer Branding'-onderzoek van Intelligence Group. Maar het is de vraag of dit lijstje recruitment-prioriteiten overeind blijft als de economische recessie ook in Nederland toeslaat. Evenals in 2006 heeft Intelligence Group zo'n ruim 200 professionals in de disciplines HR, recruitment en en management gevraagd waarop recruitment zich volgend jaar moet focussen. In vergelijking met 2006 levert het nieuwe onderzoek slechts een beperkte verschuiving in prioriteiten op. De top 9 voor 2009 1. Het behouden van personeel (ook 1 in 2006) 2. Het verbeteren van het werkgeversimago (3) 3. Het verbeteren van de interne organisatie (2) 4. Het verbeteren van de recruitmentsite (5) 5. Het verbeteren van het selectieproces van kandidaten (4) 6. Het verkrijgen van (meer) kennis over de (doelgroepen op de) arbeidsmarkt (6) 7. De aanschaf en implementatie van ICT/automatisering, zoals HRM software (8) 8. Het aanpassen/beter afstemmen van het arbeidsvoorwaardenpakket (7) 9. Het werven van personeel in het buitenland (9) Crisis-recruitment Nu de kredietcrisis niet beperkt blijft tot de financiële sector, zal het lijstje met prioriteiten misschien flink door elkaar gehusseld worden. Sommige P&O-ers/recruiters zullen omdat de werkgever de hand op de knip houdt, minder kunnen werven. Als het tegenzit, zijn ze vooral aan het snijden in de kosten en reorganiseren. Maar een beetje geluk kunnen ze hun aandacht verleggen naar de maatregelen die nodig zijn om de loyaliteit van de huidige werknemers te verhogen, of om het recruitmentproces te verbeteren. Anti-cyclisch werven Andere werkgevers zullen misschien anti-cyclisch werven. Juist nu veel concurrenten het wat rustiger aan doen op de arbeidsmarkt, kunnen zij toeslaan. Zij kunnen in de huidige tijd met meer succes nieuwe werknemers aan zich binden.

Het behoud van personeel is ook voor volgend jaar de belangrijkste prioriteit voor recruitment. Met stip op 2: het verbeteren van het werkgeversimago. Dat is tenminste de voorlopige conclusie uit het nog lopende 'Employer Branding'-onderzoek van Intelligence Group.

Maar het is de vraag of dit lijstje recruitment-prioriteiten overeind blijft als de economische recessie ook in Nederland toeslaat.

Evenals in 2006 heeft Intelligence Group zo'n ruim 200 professionals in de disciplines HR, recruitment en en management gevraagd waarop recruitment zich volgend jaar moet focussen.
In vergelijking met 2006 levert het nieuwe onderzoek slechts een beperkte verschuiving in prioriteiten op.

De top 9 voor 2009
1. Het behouden van personeel (ook 1 in 2006)
2. Het verbeteren van het werkgeversimago (3)
3. Het verbeteren van de interne organisatie (2)
4. Het verbeteren van de recruitmentsite (5)
5. Het verbeteren van het selectieproces van kandidaten (4)
6. Het verkrijgen van (meer) kennis over de (doelgroepen op de) arbeidsmarkt (6)
7. De aanschaf en implementatie van ICT/automatisering, zoals HRM software (8)
8. Het aanpassen/beter afstemmen van het arbeidsvoorwaardenpakket (7)
9. Het werven van personeel in het buitenland (9)

Crisis-recruitment
Nu de kredietcrisis niet beperkt blijft tot de financiële sector, zal het lijstje met prioriteiten misschien flink door elkaar gehusseld worden.
Sommige P&O-ers/recruiters zullen omdat de werkgever de hand op de knip houdt, minder kunnen werven. Als het tegenzit, zijn ze vooral aan het snijden in de kosten en reorganiseren. Maar een beetje geluk kunnen ze hun aandacht verleggen naar de maatregelen die nodig zijn om de loyaliteit van de huidige werknemers te verhogen, of om het recruitmentproces te verbeteren.

Anti-cyclisch werven
Andere werkgevers zullen misschien anti-cyclisch werven. Juist nu veel concurrenten het wat rustiger aan doen op de arbeidsmarkt, kunnen zij toeslaan. Zij kunnen in de huidige tijd met meer succes nieuwe werknemers aan zich binden.