Personeelslog

De trends voor 2007?

Met een nieuw jaar voor de boeg kijken we graag in de glazen bol. De Amerikaanse trendwatchers van Nowandnext.com en Future Exploration Network hebben de trends voor 2007 samengevat in een metrokaart (als pdf). De trends zijn onderverdeeld in tien thema's (metrolijnen): maatschappij & cultuur, regering & politiek, werk & bedrijven, media & communicatie, wetenschap & technologie, eten & drinken, gezondheid, financiën, winkels & vrije tijd, transport. Hoewel de trends niet wereldschokkend zijn (zeker niet voor het thema werk), ziet het kaartje er fantastisch uit en brengt het je misschien tot nieuwe ideeën. Mijn natte vinger voor 2007: Werving kost meer tijd: Voor een deel heeft dat te maken met de krappe arbeidsmarkt waardoor werkgevers meer moeite moeten doen om kandidaten te vinden. Omdat de traditionele media (kranten en grote vacaturesites) er steeds minder goed in slagen jongeren te bereiken, zullen meer recruiters kiezen voor meer kleinschalige en arbeidsintensieve alternatieven (niche-sites, sociale netwerken, weblogs, events). Arbeidsvoorwaarden veranderen: Bedrijven die het zich kunnen veroorloven, zullen de salarissen en de secundaire arbeidsvoorwaarden flink optrekken. Andere werkgevers zullen zich juist laten voorstaan op immateriële arbeidsvoorwaarden: flexibele invulling van werktijd (en -plaats), werksfeer, fijne collega's om mee samen te werken. Transparantie van organisaties wordt steeds belangrijker: Werknemers en potentiële medewerkers verlangen dit. Bedrijven die hiervan het belang zien voor hun recruitment, lopen hierin voorop. Organisaties die niet uit zichzelf kiezen voor openheid, zullen steeds vaker worden gedwongen door benchmarks, door klanten of (oud)werknemers. Ook afgewezen sollicitanten zullen hun ervaringen al te graag zullen delen via hun weblogs en sociale netwerken. Werkgevers verlagen hun eisen niet: Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zullen de meeste organisaties er niet voor kiezen de eisen te verlagen die ze aan werknemers stellen. Ze halen medewerkers nog liever over de grens of besteden complete taken aan het buitenland uit. Marketing wordt steeds belangrijker in het HRM-vak: Een werkgever redt het niet meer met een enthousiaste functie-beschrijving alleen. Organisaties moeten zichzelf als merk positioneren op de arbeidsmarkt. Dit vergt langdurige investeringen en een consistent beleid dat op alle fronten in de praktijk moet worden waargemaakt. Hiermee verandert de rol van HRM. Welke trends zie jij? Update: Voor de nieuwe trends lees: De HR-trends voor 2009.

Metrokaart met trendsMet een nieuw jaar voor de boeg kijken we graag in de glazen bol. De Amerikaanse trendwatchers van Nowandnext.com en Future Exploration Network hebben de trends voor 2007 samengevat in een metrokaart (als pdf).
De trends zijn onderverdeeld in tien thema's (metrolijnen): maatschappij & cultuur, regering & politiek, werk & bedrijven, media & communicatie, wetenschap & technologie, eten & drinken, gezondheid, financiën, winkels & vrije tijd, transport.
Hoewel de trends niet wereldschokkend zijn (zeker niet voor het thema werk), ziet het kaartje er fantastisch uit en brengt het je misschien tot nieuwe ideeën.

Mijn natte vinger voor 2007:

  • Werving kost meer tijd: Voor een deel heeft dat te maken met de krappe arbeidsmarkt waardoor werkgevers meer moeite moeten doen om kandidaten te vinden. Omdat de traditionele media (kranten en grote vacaturesites) er steeds minder goed in slagen jongeren te bereiken, zullen meer recruiters kiezen voor meer kleinschalige en arbeidsintensieve alternatieven (niche-sites, sociale netwerken, weblogs, events).

  • Arbeidsvoorwaarden veranderen: Bedrijven die het zich kunnen veroorloven, zullen de salarissen en de secundaire arbeidsvoorwaarden flink optrekken. Andere werkgevers zullen zich juist laten voorstaan op immateriële arbeidsvoorwaarden: flexibele invulling van werktijd (en -plaats), werksfeer, fijne collega's om mee samen te werken.

  • Transparantie van organisaties wordt steeds belangrijker: Werknemers en potentiële medewerkers verlangen dit. Bedrijven die hiervan het belang zien voor hun recruitment, lopen hierin voorop. Organisaties die niet uit zichzelf kiezen voor openheid, zullen steeds vaker worden gedwongen door benchmarks, door klanten of (oud)werknemers. Ook afgewezen sollicitanten zullen hun ervaringen al te graag zullen delen via hun weblogs en sociale netwerken.

  • Werkgevers verlagen hun eisen niet: Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zullen de meeste organisaties er niet voor kiezen de eisen te verlagen die ze aan werknemers stellen. Ze halen medewerkers nog liever over de grens of besteden complete taken aan het buitenland uit.

  • Marketing wordt steeds belangrijker in het HRM-vak: Een werkgever redt het niet meer met een enthousiaste functie-beschrijving alleen. Organisaties moeten zichzelf als merk positioneren op de arbeidsmarkt. Dit vergt langdurige investeringen en een consistent beleid dat op alle fronten in de praktijk moet worden waargemaakt. Hiermee verandert de rol van HRM.
  • Welke trends zie jij?

    Update:
    Voor de nieuwe trends lees: De HR-trends voor 2009.