De vroege burn-out van de opgebrande twintiger
Een ouwewijvenziekte op je 20ste", is de kop boven een uitgebreid artikel in het Volkskrant Magazine dit weekend. De krant signaleert steeds meer jonge werknemers die al als twintiger tegen een burn-out aanlopen.
"Een ouwewijvenziekte op je 20ste", is de kop boven een uitgebreid artikel in het Volkskrant Magazine dit weekend. De krant signaleert steeds meer jonge werknemers die al als twintiger tegen een burn-out aanlopen.
Het Volkskrant Magazine pakt elk weekend uit met veel relatie- en ander leed onder zijn hoogopgeleide doelgroep.
Oververmoeidheid, extreme stress, paniekaanvallen
Deze keer schrijft het Magazine over vroege burn-outs. De Volkskrant verwijst naar cijfers van het CBS en TNO die zeggen dat maar liefst één op de tien werknemers tussen 15 en 25 jaar vorig jaar last had van klachten als oververmoeidheid, extreme stress of paniekaanvallen.
Opvallend is dat de Volkskrant deze keer niet schrijft over wajongers en de grote groep jonge vrouwen die problemen hebben met het werk. Er worden ook vrouwen geïnterviewd, maar het zijn vooral de jonge mannen die er geen probleem mee hebben om - compleet met foto - hun verhaal te doen.
"Ik denk dat twintigers zichzelf tegenwoordig gewoon teveel druk opleggen", aldus één van hen. "Zo snel mogelijk studeren, tegelijkertijd fulltime werken en tussendoor ook nog even de wereld zien en zo vaak vaak mogelijk uitgaan, want als je je jong bent moet je ook vooral genieten. Probeer maar eens zo'n druk schema vol te houden."
Verklaringen voor opgebrande twintigers
In het artikel worden verschillende verklaringen gegeven voor het opbranden van jonge werknemers:
- de combinatie van fulltime baan met studie
- het uitgaansleven zoals ze dat in hun studietijd gewend waren, gecombineerd met de start van een carrière
- bewijsgedrag van de jonge werknemer die concurreert met ervaren krachten
- ontbreken van excuus om 'nee' te zeggen: zolang er geen partner en kinderen zijn, worden ze niet gedwongen grenzen te stellen in hun werk
- de vervaagde grens tussen werk en privéleven door moderne devices als smartphone en tablet die ervoor zorgen dat de werkmail ook buiten kantoortijden zich opdringt
- de sociale druk van de profielen op Facebook en Hyves, waarin iedereen vooral zijn successen en perfecte leven laat zien.
Sterke punten voormalige opgebrande werknemer
Sommige werknemers wilden niet met naam en toenaam in het magazine.
"Ik wil niet dat dit artikel me later belemmert bij sollicitaties. Helaas worden de dingen die je van een burn-out leert, zoals het stellen van grenzen en niet alles tegelijk doen, door werkgevers niet als sterke punten gezien."
De jonge, enthousiaste werknemer waar bedrijven zo dol op zijn, moet in de gaten gehouden worden. Terwijl deze zelf denkt dat hij alles (tegelijk) kan, let een slimme werkgever erop dat de twintiger zichzelf niet voorbij loopt met het risico van langdurige uitval.