Personeelslog

Duurzaam is méér dan groen

Uitgebreid schrijft P&O Actueel deze maand over duurzaam HR-beleid. Helaas is de benadering van het vakblad erg traditioneel. Dat blijkt al uit de kop ("Een beter milieu begint bij .. duurzaam personeelsbeleid") en de illustratie (een groen label). Het vakblad heeft kennelijk de ontwikkeling gemist waarbij duurzaamheid voor méér staat dan alleen de zorg voor het milieu. Het komt deze maand allemaal voorbij in P&O Actueel: groene leaseauto's, mobiliteitsmanagement, thuiswerken en zelfs het groene kerstpakket. Drie P's Toegegeven: duurzaamheid is een vaag begrip. Doorgaans wordt dit uitgelegd aan de hand van drie P's: People, Planet en Profit. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het erom dat bedrijven in hun bedrijfsvoering "gelijkwaardig rekening houden met de drie aspecten", aldus de Wikipedia-beschrijving van duurzame ontwikkeling. Korte termijn winstbejag Juist in reactie op de kredietcrisis krijgt de brede uitleg van het begrip duurzaamheid veel steun. Managementgoeroes als Henry Mintzberg leggen daarbij dan ook een direct verband tusssen het korte termijn winstbejag en het HR-beleid. Volgens Mintzberg heeft het streven naar snelle winst geleid tot een hoge arbeidsproductiviteit, met negatieve gevolgen. "Kijk naar de manier waarop productiviteit berekend wordt. Grote hoeveelheden mensen ontslaan en verwachten dat de achterblijvers de last dragen voordat ze opgebrand zijn is inderdaad productief – totdat de lange termijn gevolgen zichtbaar worden." Gezien deze actualiteit is het opvallend dat uitgerekend een HR-vakblad bij het schrijven over duurzaamheid helemaal voorbij gaat aan de P van People. Lees ook: Andere artikelen in Personeelslog over duurzaam HR-beleid

Duurzaamheid is meer dan zorg voor milieu alleenUitgebreid schrijft P&O Actueel deze maand over duurzaam HR-beleid. Helaas is de benadering van het vakblad erg traditioneel. Dat blijkt al uit de kop ("Een beter milieu begint bij .. duurzaam personeelsbeleid") en de illustratie (een groen label).

Het vakblad heeft kennelijk de ontwikkeling gemist waarbij duurzaamheid voor méér staat dan alleen de zorg voor het milieu.

Het komt deze maand allemaal voorbij in P&O Actueel: groene leaseauto's, mobiliteitsmanagement, thuiswerken en zelfs het groene kerstpakket.

Drie P's
Toegegeven: duurzaamheid is een vaag begrip. Doorgaans wordt dit uitgelegd aan de hand van drie P's: People, Planet en Profit.
Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het erom dat bedrijven in hun bedrijfsvoering "gelijkwaardig rekening houden met de drie aspecten", aldus de Wikipedia-beschrijving van duurzame ontwikkeling.

Korte termijn winstbejag
Juist in reactie op de kredietcrisis krijgt de brede uitleg van het begrip duurzaamheid veel steun. Managementgoeroes als Henry Mintzberg leggen daarbij dan ook een direct verband tusssen het korte termijn winstbejag en het HR-beleid.

Volgens Mintzberg heeft het streven naar snelle winst geleid tot een hoge arbeidsproductiviteit, met negatieve gevolgen. "Kijk naar de manier waarop productiviteit berekend wordt. Grote hoeveelheden mensen ontslaan en verwachten dat de achterblijvers de last dragen voordat ze opgebrand zijn is inderdaad productief – totdat de lange termijn gevolgen zichtbaar worden."

Gezien deze actualiteit is het opvallend dat uitgerekend een HR-vakblad bij het schrijven over duurzaamheid helemaal voorbij gaat aan de P van People.

Lees ook:
Andere artikelen in Personeelslog over duurzaam HR-beleid