Personeelslog

Een exhibitionist wil altijd meer

Oud-premier Wim Kok sprak ooit over exhibitionistische zelfverrijking. Hij doelde op de snelstijgende salarissen van managers en bestuurders. De discussie ging eerst vooral over de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Inmiddels weten managers van (semi-)overheidsorganisaties ook een graantje mee te pikken. Je bent als ambtelijke manager een grote sukkel of minstens een dief van je eigen portemonnee als je niet veel meer verdient dan de minister-president. Juist om die hoge salarissen te beteugelen, is de remedie bedacht om deze publiek te maken; te exhibitioneren dus. We moeten toch vrezen dat dit een averechts effect heeft. Als je weet dat je collega elders veel meer verdient, dan ga je als zelfbewuste manager toch een stevig robbertje vechten voor een hoger salaris? Als je niet eens voor jezelf kunt opkomen, ben je toch ook niks voor de organisatie waard? Hoe meer openbaarheid, hoe sneller de salarissen zullen stijgen.

Oud-premier Wim Kok sprak ooit over exhibitionistische zelfverrijking. Hij doelde op de snelstijgende salarissen van managers en bestuurders.
De discussie ging eerst vooral over de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Inmiddels weten managers van (semi-)overheidsorganisaties ook een graantje mee te pikken. Je bent als ambtelijke manager een grote sukkel of minstens een dief van je eigen portemonnee als je niet veel meer verdient dan de minister-president.

Juist om die hoge salarissen te beteugelen, is de remedie bedacht om deze publiek te maken; te exhibitioneren dus. We moeten toch vrezen dat dit een averechts effect heeft. Als je weet dat je collega elders veel meer verdient, dan ga je als zelfbewuste manager toch een stevig robbertje vechten voor een hoger salaris? Als je niet eens voor jezelf kunt opkomen, ben je toch ook niks voor de organisatie waard? Hoe meer openbaarheid, hoe sneller de salarissen zullen stijgen.