Personeelslog

Een halve Balkenende voor kamerleden

Na de commotie rond de hoge salarissen van publieke ambtsdragers heeft kabinet vandaag een nieuwe beloningsstructuur vastgesteld voor politici. Als het aan het kabinet ligt, wordt het salaris van de minister-president het hoogste binnen de (semi)publieke sector. De salarissen van andere politici zijn hiervan afgeleid: 110% minister-president 100% minister 90% staatssecretaris 85% commissaris van de Koningin, burgemeester grote steden 70% voorzitter waterschap, wethouder grote steden 60% gedeputeerden 55% leden Tweede Kamer (vergoeding eerste Kamerleden 25% daarvan) 20% raadsleden grote steden 10% statenleden Vaak wordt er geklaagd dat onze politici te eenzijdig worden gerecruteerd uit de ambtenarij en de semi-publieke sector. Betwijfeld mag worden of met de nieuwe inkomens-norm veel mensen uit het bedrijfsleven de overstap zullen maken. Want het huidige salaris van de minister-president wordt slechts met 10% verhoogd.

Halve Balkenende voor kamerledenNa de commotie rond de hoge salarissen van publieke ambtsdragers heeft kabinet vandaag een nieuwe beloningsstructuur vastgesteld voor politici.
Als het aan het kabinet ligt, wordt het salaris van de minister-president het hoogste binnen de (semi)publieke sector.

De salarissen van andere politici zijn hiervan afgeleid:

110% minister-president
100% minister
90% staatssecretaris
85% commissaris van de Koningin, burgemeester grote steden
70% voorzitter waterschap, wethouder grote steden
60% gedeputeerden
55% leden Tweede Kamer (vergoeding eerste Kamerleden 25% daarvan)
20% raadsleden grote steden
10% statenleden

Vaak wordt er geklaagd dat onze politici te eenzijdig worden gerecruteerd uit de ambtenarij en de semi-publieke sector. Betwijfeld mag worden of met de nieuwe inkomens-norm veel mensen uit het bedrijfsleven de overstap zullen maken. Want het huidige salaris van de minister-president wordt slechts met 10% verhoogd.