'Er bestaat geen arbeidsmarkt voor ouderen'

Tijdens deze recessie hebben veel bedrijven al afscheid genomen van uitzendkrachten en ZZP-ers. Na de jongeren en dertigers die zullen volgen, worden vanaf het eind van dit jaar, begin volgend jaar "de 50plussers eruit gewerkt". Dat zegt hoogleraar economie Jules Theeuwes (Universiteit van Amsterdam) in de Telegraaf. Terwijl beleidsmakers zich druk maken om jongeren die niet aan de bak komen, wijst hoogleraar Theeuwes juist op de ouderen. Volgens hem worden zij straks de echte verloren generatie. "Ouderen hebben straks enorme concurrentie van zeer hoogopgeleide jongeren, die veel goedkoper zijn." Geen plaats Theeuwes vreest dat voor ontslagen ouderen straks geen plaats meer zal zijn op de arbeidsmarkt, terwijl ze te jong zijn om met pensioen te gaan. "Eigenlijk bestaat er geen arbeidsmarkt voor ouderen. Die moet je mijns inziens creëren", aldus de Theeuwes in de Telegraaf. "Want het is heel dom om in deze tijd een grote groep mensen niet in te zetten op de arbeidsmarkt." Betalen op basis van productiviteit En zo vergroot de oplossing voor de korte termijn (bezuinigen op personeel zodat bedrijven overleven) de problemen voor de lange termijn (krappe arbeidsmarkt door vergrijzing). Het probleem blijft bestaan zolang het zowel voor werknemers als voor werkgevers gunstig is om ouderen eerder te laten vertrekken. Om dit te doorbreken, kijkt Theeuwes naar de politiek. Er zijn volgens hem verschillende maatregelen nodig. Bijvoorbeeld ouderen betalen op basis van hun productiviteit. Of het geld dat wordt besteed aan ontslagvergoedingen, inzetten voor scholing van oudere werknemers. Debat over AOW-leeftijd Met de spannende discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar voor de boeg, zal het debat over werkgevers en oudere werknemers de komende maanden hoog oplopen. De huidige economische problemen zijn voor sommige economen al reden om te pleiten tot een snelle verhoging van de AOW-leeftijd naar minstens 68 jaar. Wordt vervolgd. Lees ook: Ouderen zijn het probleem niet (van Arjen Verhoeff van werkgeversvereniging AWVN) Langer doorwerken: leveren ouderen hun geld wel op?

Tijdens deze recessie hebben veel bedrijven al afscheid genomen van uitzendkrachten en ZZP-ers. Na de jongeren en dertigers die zullen volgen, worden vanaf het eind van dit jaar, begin volgend jaar "de 50plussers eruit gewerkt". Dat zegt hoogleraar economie Jules Theeuwes (Universiteit van Amsterdam) in de Telegraaf.

Terwijl beleidsmakers zich druk maken om jongeren die niet aan de bak komen, wijst hoogleraar Theeuwes juist op de ouderen. Volgens hem worden zij straks de echte verloren generatie. "Ouderen hebben straks enorme concurrentie van zeer hoogopgeleide jongeren, die veel goedkoper zijn."

Geen plaats
Theeuwes vreest dat voor ontslagen ouderen straks geen plaats meer zal zijn op de arbeidsmarkt, terwijl ze te jong zijn om met pensioen te gaan.
"Eigenlijk bestaat er geen arbeidsmarkt voor ouderen. Die moet je mijns inziens creëren", aldus de Theeuwes in de Telegraaf. "Want het is heel dom om in deze tijd een grote groep mensen niet in te zetten op de arbeidsmarkt."

Betalen op basis van productiviteit
En zo vergroot de oplossing voor de korte termijn (bezuinigen op personeel zodat bedrijven overleven) de problemen voor de lange termijn (krappe arbeidsmarkt door vergrijzing).

Het probleem blijft bestaan zolang het zowel voor werknemers als voor werkgevers gunstig is om ouderen eerder te laten vertrekken.

Om dit te doorbreken, kijkt Theeuwes naar de politiek. Er zijn volgens hem verschillende maatregelen nodig. Bijvoorbeeld ouderen betalen op basis van hun productiviteit. Of het geld dat wordt besteed aan ontslagvergoedingen, inzetten voor scholing van oudere werknemers.

Debat over AOW-leeftijd
Met de spannende discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar voor de boeg, zal het debat over werkgevers en oudere werknemers de komende maanden hoog oplopen. De huidige economische problemen zijn voor sommige economen al reden om te pleiten tot een snelle verhoging van de AOW-leeftijd naar minstens 68 jaar.

Wordt vervolgd.

Lees ook:
Ouderen zijn het probleem niet (van Arjen Verhoeff van werkgeversvereniging AWVN)
Langer doorwerken: leveren ouderen hun geld wel op?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?