Personeelslog

Facebook gaat met LinkedIn strijden om vacatures

Om wat te doen aan de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten, gaan de Amerikaanse overheid en enkele niet-commerciële organisaties samenwerken met Facebook. Werelds grootste netwerksite heeft aangekondigd een systeem te ontwikkelen waarmee gratis vacatures via Facebook kunnen worden verspreid. Daarmee gaat Facebook direct de concurrentiestrijd aan met LinkedIn. Social Jobs Partnership heet het initiatief waarin het Amerikaanse ministerie van Arbeid, verschillende non-profit organisaties en Facebook samenwerken om Amerikaanse werklozen aan een baan te helpen via sociale media. Gratis vacatures verspreiden Facebook zal de informatie voor werklozen en werkgevers die haar partners beschikbaar hebben, via een portal aanbieden op Facebook. Maar het meest interessante is dat Facebook "systemen wil verkennen en ontwikkelen waarmee vacatures gratis viraal kunnen worden verspreid", aldus Facebook over Social Jobs Partnership. Verdere details over dit vacaturesysteem zijn nog niet bekend gemaakt. Concurrent voor LinkedIn Voor LinkedIn wordt Facebook dat wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers heeft, een steeds grotere sta in de weg. Zo maken concurrenten als BeKnown (van Monster) en BranchOut slim gebruik van het platform dat Facebook biedt. Voor LinkedIn wordt het nog spannender nu Facebook zich ook zelf op vacatures stort. Het Social Jobs Partnership geeft de netwerksite toegang tot expertise van de arbeidsmarkt en maakt het Facebook mogelijk om deze nieuwe markt te verkennen. Zwitsers zakmes Of het avontuur op de arbeidsmarkt voor Facebook een succes zal worden, moet nog blijken. Veel zal afhangen van de voorkeuren van het grote publiek. Hebben mensen behoefte aan één netwerksite die in alle behoeften min of meer kan voorzien? Een Zwitsers zakmes, zoals Facebook kennelijk wil worden. Of houden ze liever hun privé- en professionele leven gescheiden door te kiezen voor verschillende netwerken? Bijvoorbeeld door Facebook te gebruiken voor de contacten met familie en vrienden in combinatie met LinkedIn voor de zakelijke relaties. Of geven ze straks de voorkeur aan een netwerk zoals Google+ waarmee ze nauwkeurig kunnen instellen met wie ze welke informatie delen? Ook is het denkbaar dat mensen die niet zo bezig zijn met hun loopbaan straks tevreden zullen zijn met de vacatures die ze via Facebook voorbij zien komen. Terwijl andere, meer ambitieuze groepen die actief op zoek zijn naar een andere baan, een nieuw project of nieuwe kennis, juist gebruik maken van meer gespecialiseerde netwerksites. Nieuwe mogelijkheden Hoe het ook zij: de hevige concurrentiestrijd die de komende jaren wordt uitgevochten tussen de netwerksites, zal voor kandidaten, recruiters en werkgevers ongetwijfeld leiden tot interessante, nieuwe keuzemogelijkheden.

Social Partnership: Facebook betreedt vacaturemarkt Om wat te doen aan de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten, gaan de Amerikaanse overheid en enkele niet-commerciële organisaties samenwerken met Facebook.
Werelds grootste netwerksite heeft aangekondigd een systeem te ontwikkelen waarmee gratis vacatures via Facebook kunnen worden verspreid. Daarmee gaat Facebook direct de concurrentiestrijd aan met LinkedIn.

Social Jobs Partnership heet het initiatief waarin het Amerikaanse ministerie van Arbeid, verschillende non-profit organisaties en Facebook samenwerken om Amerikaanse werklozen aan een baan te helpen via sociale media.

Gratis vacatures verspreiden
Facebook zal de informatie voor werklozen en werkgevers die haar partners beschikbaar hebben, via een portal aanbieden op Facebook.
Maar het meest interessante is dat Facebook "systemen wil verkennen en ontwikkelen waarmee vacatures gratis viraal kunnen worden verspreid", aldus Facebook over Social Jobs Partnership. Verdere details over dit vacaturesysteem zijn nog niet bekend gemaakt.

Concurrent voor LinkedIn
Voor LinkedIn wordt Facebook dat wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers heeft, een steeds grotere sta in de weg.
Zo maken concurrenten als BeKnown (van Monster) en BranchOut slim gebruik van het platform dat Facebook biedt. Voor LinkedIn wordt het nog spannender nu Facebook zich ook zelf op vacatures stort.
Het Social Jobs Partnership geeft de netwerksite toegang tot expertise van de arbeidsmarkt en maakt het Facebook mogelijk om deze nieuwe markt te verkennen.

Zwitsers zakmes
Of het avontuur op de arbeidsmarkt voor Facebook een succes zal worden, moet nog blijken.

Veel zal afhangen van de voorkeuren van het grote publiek. Hebben mensen behoefte aan één netwerksite die in alle behoeften min of meer kan voorzien? Een Zwitsers zakmes, zoals Facebook kennelijk wil worden.
Of houden ze liever hun privé- en professionele leven gescheiden door te kiezen voor verschillende netwerken? Bijvoorbeeld door Facebook te gebruiken voor de contacten met familie en vrienden in combinatie met LinkedIn voor de zakelijke relaties. Of geven ze straks de voorkeur aan een netwerk zoals Google+ waarmee ze nauwkeurig kunnen instellen met wie ze welke informatie delen?

Ook is het denkbaar dat mensen die niet zo bezig zijn met hun loopbaan straks tevreden zullen zijn met de vacatures die ze via Facebook voorbij zien komen. Terwijl andere, meer ambitieuze groepen die actief op zoek zijn naar een andere baan, een nieuw project of nieuwe kennis, juist gebruik maken van meer gespecialiseerde netwerksites.

Nieuwe mogelijkheden
Hoe het ook zij: de hevige concurrentiestrijd die de komende jaren wordt uitgevochten tussen de netwerksites, zal voor kandidaten, recruiters en werkgevers ongetwijfeld leiden tot interessante, nieuwe keuzemogelijkheden.