Personeelslog

Geen motivatie? Dan geef ik je 5.000 dollar als je nu vertrekt

Amazon, de grootste online winkel ter wereld, geeft werknemers die niet tevreden zijn met hun werk 5.000 dollar om te vertrekken. Want volgens Amazon's topman Jeff Bezos is het ongezond voor de medewerker en het bedrijf als een ongemotiveerde werknemer maar blijft hangen terwijl hij liever iets anders doet.

Amazon, de grootste online winkel ter wereld, geeft werknemers die niet tevreden zijn met hun werk 5.000 dollar om te vertrekken.
Want volgens Amazon's topman Jeff Bezos is het ongezond voor de medewerker en het bedrijf als een ongemotiveerde werknemer maar blijft hangen terwijl hij liever iets anders doet.

In een brief aan zijn aandeelhouders legt Bezos het beleid van zijn winkel uit. Naast de toekomstplannen van het bedrijf beschrijft hij hoe Amazon zijn werknemers gemotiveerd wil houden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Pay To Quit
Onderdeel van het HR-beleid is het Pay To Quit-programma. Eens per jaar krijgen de werknemers een brief waarin hen geld wordt aangeboden als ze vertrekken. Het eerste jaar is de premie om ontslag te nemen 2.000 dollar, elk jaar stijgt de premie tot maximaal 5.000 dollar.

Neem dit aanbod niet aan
Boven de brief staat 'Neem dit aanbod alsjeblieft niet aan'. Want de oprichter van Amazon is er niet op uit dat zijn medewerkers vertrekken.
"We willen hiermee bereiken dat werknemers erover nadenken wat ze echt willen", schrijft Bezos aan de aandeelhouders. "Op lange termijn is het niet gezond voor de werknemer en voor het bedrijf als de medewerker ergens blijft waar hij niet wil zijn."

Gelukkige werknemers zijn productiever
Zo gek is dat HR-beleid van Amazon overigens niet. Want uit Engels onderzoek is gebleken dat gelukkige werknemers harder werken en maar liefst 12% productiever zijn dan hun ongelukkige collega's.