"Grijs plafond van baby boomers blokkeert carrieres"

Er is veel frustratie op de werkvloer. De grootste is misschien wel die van de ambities die niet worden verwezenlijkt. Niet omdat het de werknemer aan opleiding of ervaring ontbreekt, maar omdat er factoren zijn buiten hem of haar om die de carrière blokkeren. Zo kennen we het glazen plafond dat er voor zou zorgen dat vrouwen relatief weinig doorstoten naar topfuncties. En allochtonen hebben weer last van het witte plafond. Dit weekend bijvoorbeeld zochten allochtone agenten de publiciteit omdat zij minder snel doorstromen dan hun autochtone collega's "omdat de organisatie er nog niet aan toe is". Het Amerikaanse zakenblad Fortune heeft nu ook het grijze plafond ontdekt. Ambitieuze middle managers stoten daar hun hoofd. Ze doen alles wat hen wordt gevraagd, maken lange, lange werkdagen ("15 uur per dag is de norm"). Maar de beloning in de vorm van een topbaan blijft uit. Dit is het lot van twintigers, dertigers en zelfs van veertigers, aldus het blad. De weg naar de top wordt geblokkeerd door baby boomers die nog jaren hebben te gaan tot hun pensioen. Er dreigt zelfs een hele generatie X verloren te gaan, omdat de volgende er inmiddels ook al aan komt. De bevolkingsopbouw is hiervan de oorzaak. Er zijn simpelweg (te?) veel baby boomers. Niet alleen de demografie hebben de baby boomers aan hun kant. Maatregelen tegen leeftijdsdiscriminatie hebben hun positie alleen maar versterkt. En daar bovenop komt nog het beleid om werknemers later met pensioen te laten gaan. Vooral voor bedrijven met veel baby boomers dreigen problemen, constateert Fortune. Als zij niks ondernemen, zullen zij de strijd om het jonger talent verliezen. Jongeren kiezen eerder voor werkgevers die hen wel een interessant loopbaanperspectief kunnen bieden. Slimme maatregelen verzinnen en uitvoeren, is de uitdaging de komende jaren voor veel p&o-collega's in Amerika, maar ongetwijfeld ook in Nederland.

Er is veel frustratie op de werkvloer. De grootste is misschien wel die van de ambities die niet worden verwezenlijkt. Niet omdat het de werknemer aan opleiding of ervaring ontbreekt, maar omdat er factoren zijn buiten hem of haar om die de carrière blokkeren.
Zo kennen we het glazen plafond dat er voor zou zorgen dat vrouwen relatief weinig doorstoten naar topfuncties. En allochtonen hebben weer last van het witte plafond. Dit weekend bijvoorbeeld zochten allochtone agenten de publiciteit omdat zij minder snel doorstromen dan hun autochtone collega's "omdat de organisatie er nog niet aan toe is".

Het Amerikaanse zakenblad Fortune heeft nu ook het grijze plafond ontdekt. Ambitieuze middle managers stoten daar hun hoofd. Ze doen alles wat hen wordt gevraagd, maken lange, lange werkdagen ("15 uur per dag is de norm"). Maar de beloning in de vorm van een topbaan blijft uit. Dit is het lot van twintigers, dertigers en zelfs van veertigers, aldus het blad. De weg naar de top wordt geblokkeerd door baby boomers die nog jaren hebben te gaan tot hun pensioen. Er dreigt zelfs een hele generatie X verloren te gaan, omdat de volgende er inmiddels ook al aan komt.
De bevolkingsopbouw is hiervan de oorzaak. Er zijn simpelweg (te?) veel baby boomers. Niet alleen de demografie hebben de baby boomers aan hun kant. Maatregelen tegen leeftijdsdiscriminatie hebben hun positie alleen maar versterkt. En daar bovenop komt nog het beleid om werknemers later met pensioen te laten gaan.
Vooral voor bedrijven met veel baby boomers dreigen problemen, constateert Fortune. Als zij niks ondernemen, zullen zij de strijd om het jonger talent verliezen. Jongeren kiezen eerder voor werkgevers die hen wel een interessant loopbaanperspectief kunnen bieden.

Slimme maatregelen verzinnen en uitvoeren, is de uitdaging de komende jaren voor veel p&o-collega's in Amerika, maar ongetwijfeld ook in Nederland.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?