Het HR-jargon van 2014: van Brug-WW tot We Quit Mail

Na het bedenken van de grote hervormingen op het terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid was de creativiteit er wel uit. De Nederlandse polder- en vergadercircuits wisten het HR-jargon in 2014 nauwelijks te verrijken met nieuwe vaktermen. Uit de nieuwe HR-termen van 2014 blijkt dat we ons vooral zorgen maakten om de ongezonde werknemer en om de voortschrijdende techniek. Een terugblik.

Na het bedenken van de grote hervormingen op het terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid was de creativiteit er wel uit. De Nederlandse polder- en vergadercircuits wisten het HR-jargon in 2014 nauwelijks te verrijken met nieuwe vaktermen.

Uit de nieuwe HR-termen van 2014 blijkt dat we ons vooral zorgen maakten om de ongezonde werknemer en om de voortschrijdende techniek. Een terugblik.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Brug-WW: Het enig nieuwe HR-begrip dat we dit jaar hebben weten te ontdekken uit het Haagse vergadercircuit. De brug-WW is een manier om werknemers die werkloos zijn (of dreigen te worden) de financiële mogelijkheid te geven om iets anders te doen. Dit typische vergaderwoord wist zelfs de Troonrede te halen.

Certified HR Professional: Dat iedere gek of beunhaas zich met het HR-vak kan bemoeien, is de vakvereniging al jaren een doorn in het oog. Vandaar dat de NVP dit jaar een eigen diploma introduceert, dat de HR-professional aan de muur kan spijkeren om te laten zien dat hij/zij zijn vak bijhoudt. Of de werkgevers op dit NVP-kwaliteitsstempel zitten te wachten, moet nog blijken.

Employee monitoring: James Bond heeft nu ook de werkvloer bereikt. Met de nieuwste snufjes houden werkgevers hun personeel goed in de gaten. Nooit was het zo eenvoudig: meekijken via (verborgen) camera’s, afluisteren van telefoongesprekken, aftappen van e-mail, controleren van surfgedrag, tracken van de lokaties die de medewerker bezoekt via apparatuur in de bedrijfsauto of zelfs in de lease-auto.

Gezondheidsmanager: Checken wat de medewerker op zijn werk uitvreet, is voor steeds meer bedrijven niet voldoende. Ze willen zich er ook van vergewissen dat de werknemer gezond leeft: jongen, eet je wel goed, sport je nog wel? Deze moederlijke zorgen hebben grote bedrijven ondergebracht bij de gezondheidsmanager. Met als doel: iedereen topfit om continu te scoren op het werk.

Intieme technologie: Slimme gadgets op of in het lichaam geven bedrijven meer mogelijkheden om medewerkers en hun werk te observeren. Denk aan: minuscule cameraatjes, slimme brillen, horloges, slimme kleding of zelfs digitale pillen en implantaten. Nog even en de ideale werknemer is een cyborg. En dat alles om echte robots te slim af te zijn. Zie ook: Robotvrees.

Job engineering: Omdat niets hetzelfde mag blijven, is job engineering uitgevonden. Sleutelen aan een baan zodat medewerkers steeds nieuwe dingen kunnen doen, zich blijven ontwikkelen. Want vastgeroeste werknemers halen niet op een productieve manier de pensioendatum, die door de vergrijzing steeds verder opschuift.

Leefstijl-programma's: Om gezond te kunnen doorwerken, moeten werknemers fit, eh zelfs topfit zijn. Bedrijven zetten er leefstijl-programma's voor in, zodat medewerkers gezond eten, op tijd naar bed gaan en regelmatig sporten. Zolang de gezondheidsmanagers (zie boven) er maar de nadruk op leggen dat deelname vrijwillig is, storen slechts weinigen zich aan deze vergaande bemoeienis met het privé-leven.

Meesterbeurs: Na de Startersbeurs voor werkloze jongeren bedacht de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen de Meesterbeurs. Op deze manier wil hij oudere werklozen een kontje te geven.

Pay to Quit: Dit jaar verklapte Amazon-baas Jeff Bezos een HR-geheimpje. Alle Amazon-werknemers krijgen maximaal 5.000 euro aangeboden om het bedrijf te verlaten. Daarmee hoopt het bedrijf dat mensen vertrekken als ze toe zijn aan iets anders. Want Bezos heeft een broertje dood aan ongemotiveerd personeel.

Persoonskapitaal: Het is er bij ons ingepompt: als je iets van je leven wil maken, moet je studeren en hard werken. Maar volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is het persoonskapitaal (uiterlijk, gezondheid en zelfvertrouwen) minstens even belangrijk voor de kans op werk als werkervaring en opleiding. In plaats van diploma’s te sparen voor je CV, kun je soms beter naar de sportschool of naar de cosmetische kliniek.

Recht op onbereikbaarheid: Om werkstress tegen te gaan, hoeven in Duitsland medewerkers niet langer bij nacht en ontij bereikbaar te zijn voor hun baas en collega's. Een mailtje van het werk of een whatsappje van een collega na vijven? Dat is een grove schending van het recht op onbereikbaarheid!

Recht om vergeten te worden: Afgedwongen door de hoogste rechter hebben Europese burgers het recht om vergeten te worden. Burgers kunnen Google verzoeken om voor hen onwelgevallige zoekresultaten te laten verwijderen, zodat deze gewist worden uit ons collectieve geheugen. Vooralsnog maken er niet zoveel kandidaten gebruik van dat het zinloos wordt om CV's met Google te checken.

Robotvrees: Ineens was hij er: de allesverslindende robot die al onze banen kwam opeten. Want de komende ronde van automatisering heet nu robotisering. De angst hiervoor kwam er pas goed in toen minister Asscher de robots als ideale werknemer had beschreven ("goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag") en adviesbureau Deloitte had uitgerekend dat ze ons misschien wel 2 tot 3 miljoen banen kunnen kosten.

Tussenpensioen: Middenin je loopbaan er een jaar of langer tussenuit kan nu ook anders. In plaats van lang te sparen voor een sabbatical kun je je carrière pauzeren door een hap uit het pensioen te nemen.

We Quit Mail: Een groeiende groep mensen is de overvolle mail-inbox zo zat, dat ze dit communicatie-middel het liefst boycot. Vreemd genoeg vinden de mailhaters het geen punt om piepende geluidjes of knipperende alerts te krijgen voor berichten die via Facebook, Twitter, Whatsapp of Yammer binnenkomen.

Om vooruit te kijken, lees:
De HR-trends voor 2014: Terug naar de toekomst.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?