Het Nieuwe Werken: Overschie werkt maand zonder kantoor

Voor de 22 ambtenaren van de Rotterdamse deelgemeente Overschie is hun kantoor een maand lang verboden terrein. Met dit Nieuwe Werken-experiment test de deelgemeente het nut van het kantoor.

Voor de 22 ambtenaren van de Rotterdamse deelgemeente Overschie is hun kantoor een maand lang verboden terrein.
Met dit Nieuwe Werken-experiment test de deelgemeente het nut van het kantoor. "Want kantoortje spelen kan nooit een doel op zich zijn."

Veel publiciteit haalde Britse Telecom-maatschappij O2 ruim een jaar geleden met het eendaagse “grootste thuiswerkexperiment ooit”. Maanden van voorbereiding waren er nodig om alle 2.500 werknemers van het hoofdkantoor één dag de toegang tot het kantoor te kunnen ontzeggen.

Méér dan thuiswerken
O2 sloot zijn kantoor één dag om ervaring op te doen met massaal thuiswerken. Het interessante van het experiment in Overschie is dat het over veel meer gaat dan thuiswerken alleen. De grote vraag die de deelgemeente zich stelt: waarvoor heeft de overheid een kantoor nodig?

Een maand lang werken ambtenaren van Overschie waar en wanneer ze willen. Ze beschikken hiervoor over een smartphone en een laptop en kunnen via internet inloggen op de volledig geautomatiseerde kantooromgeving.
De gebruikelijke dienstverlening blijft op peil: de telefoon wordt gewoon opgenomen, gesprekken worden doorverbonden en e-mails en post worden als altijd in behandeling genomen.

Zwerven door de wijk
In de Maand zonder Kantoor werken de ambtenaren van Overschie thuis èn zwerven bewust door de wijk om op andere plekken te vergaderen en te werken.
"Komen we meer met de burgers in contact als we in de wijk werken? En leren we de wijk op deze manier kennen", aldus John Engelen, de secretaris van de deelgemeente in NRC Handelsblad.

Sommige ambtenaren doen op Twitter (#MZK) - vaak met foto's - verslag van hun zwerftocht door de wijk.

https://twitter.com/RvHardeveld/status/350229201275727872
https://twitter.com/keesvandermeer/status/349490659561988096

Kantoorloos werken
De eerste ervaringen maken Overschie al wel duidelijk dat kantoorloos werken niet de toekomst is.
"Thuiswerken is eigenlijk helemaal niet leuk", aldus Engelen in NRC.
Bovendien blijkt het niet erg efficient om voor elke afspraak op bezoek te gaan. "Voorheen kon ik zes afspraken plannen op een dag, ze kwamen naar mij toe. Nu kost reizen veel tijd. 's Avonds moet ik het werk van overdag inhalen."

Dichter bij de burger
Maar al na enkele dagen zijn ook de voordelen zichtbaar. Zo heeft Overschie - net als de rijksoverheid - ontdekt dat de deelgemeente flink kan besparen op kantoorruimte door ook elders te werken.

En de dienstverlening komt letterlijk dichter bij de burger. "Er zijn collega's die de wijk in drie dagen beter hebben leren kennen dan in drie jaar tijd."

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?