Personeelslog

Hoe houd je de goede mensen vast?

Hoe houd je de goede mensen vast? Voor veel HRM-ers is deze vraag actueel in de huidige krappe arbeidsmarkt. Heb je overigens al eens berekend welke kosten je allemaal hebt als een medewerker vertrekt? Kosten voor werving, maar ook voor tijdelijke vervanging, het inwerken van de nieuwe collega en eventueel omzetverlies. Talent45+, het actieteam dat de bemiddeling van ouderen stimuleert, geeft op zijn site tien tips om goede mensen vast te houden. Op de site van Talent45+ beschrijven Jaap Hollander en Paul Kerr van managementadviesbureau IEP-CIMS uitgebreid de noodzaak van het vasthouden van werknemers. Inclusief rekensommetjes van de kosten die een vertrekkende medewerker tot gevolg heeft. Ook geven Hollander en Kerr tien tips (ze spreken zelf van "strategieën") om medewerkers te binden: Maak managers duidelijk waarom het belangrijk is werknemers vast te houden ("retentie") Leer managers om mensen aan zich te binden door zich betrouwbaar, ondersteunend en flexibel te tonen Geef managers de mogelijkheden om medewerkers ook via de arbeidsvoorwaarden aan zich te binden Stel "retentiedoelen" op voor de organisatie Meet vooruitgang en bereken de kosten van personeelsverloop tegenover die van het vasthouden van medewerkers Beloon retentie-initiatieven Onderzoek en versterk de motivatie van medewerkers Selecteer managers met goede retentiekwaliteiten Selecteer medewerkers die in de bedrijfscultuur passen, omdat zij een hechtere binding met het bedrijf hebben Help relaties opbouwen, omdat werknemers langer bij het bedrijf blijven als zij goede contacten met collega's hebben. En als je dit soort activiteiten onderneemt om werknemers te binden, kun je een nieuw visitekaartje bestellen. Want je mag je retentiemanager noemen.

Talent45+Hoe houd je de goede mensen vast? Voor veel HRM-ers is deze vraag actueel in de huidige krappe arbeidsmarkt.
Heb je overigens al eens berekend welke kosten je allemaal hebt als een medewerker vertrekt? Kosten voor werving, maar ook voor tijdelijke vervanging, het inwerken van de nieuwe collega en eventueel omzetverlies.

Talent45+, het actieteam dat de bemiddeling van ouderen stimuleert, geeft op zijn site tien tips om goede mensen vast te houden.

Op de site van Talent45+ beschrijven Jaap Hollander en Paul Kerr van managementadviesbureau IEP-CIMS uitgebreid de noodzaak van het vasthouden van werknemers. Inclusief rekensommetjes van de kosten die een vertrekkende medewerker tot gevolg heeft.

Ook geven Hollander en Kerr tien tips (ze spreken zelf van "strategieën") om medewerkers te binden:

 • Maak managers duidelijk waarom het belangrijk is werknemers vast te houden ("retentie")

 • Leer managers om mensen aan zich te binden door zich betrouwbaar, ondersteunend en flexibel te tonen

 • Geef managers de mogelijkheden om medewerkers ook via de arbeidsvoorwaarden aan zich te binden

 • Stel "retentiedoelen" op voor de organisatie

 • Meet vooruitgang en bereken de kosten van personeelsverloop tegenover die van het vasthouden van medewerkers

 • Beloon retentie-initiatieven

 • Onderzoek en versterk de motivatie van medewerkers

 • Selecteer managers met goede retentiekwaliteiten

 • Selecteer medewerkers die in de bedrijfscultuur passen, omdat zij een hechtere binding met het bedrijf hebben

 • Help relaties opbouwen, omdat werknemers langer bij het bedrijf blijven als zij goede contacten met collega's hebben.


 • En als je dit soort activiteiten onderneemt om werknemers te binden, kun je een nieuw visitekaartje bestellen. Want je mag je retentiemanager noemen.