Personeelslog

Houdbaarheidsdatum ambtenaren verlengd

Het kabinet maakt het mogelijk dat ambtenaren op vrijwillige basis doorwerken na hun 65ste. Het kabinet heeft vrijdag besloten om een Koninklijk Besluit in te trekken dat regelt dat overheidswerknemers op hun 65ste met pensioen gaan. Overigens wil het kabinet hier geen automatisch recht van maken. De sociale partners moeten hierover eerst afspraken maken in de verschillende overheidssectoren. Als voorschotje hierop heeft het kabinet alvast de gepensioengerechtigde leeftijd verhoogd tot 70 jaar voor burgemeesters, commissarissen van de Koningin en voorzitters van waterschappen en voor de Nationale Ombudsman. Nu er geen burgemeester-verkiezingen komen, zullen steden zo maar vijf jaar langer opgescheept kunnen zitten met een Eerste Burger die allang over de houdbaarheidsdatum heen is. En hoe gaat het straks met de ambtenaar die langer wil doorwerken? Mag hij dat zelf uitmaken? Kijkt nog iemand naar het functioneren van de overheidswerknemer? Of laten we sommige ambtenaren - omdat zij het geld nu eenmaal nodig hebben - langer ongemotiveerd doorsukkelen?

Het kabinet maakt het mogelijk dat ambtenaren op vrijwillige basis doorwerken na hun 65ste. Het kabinet heeft vrijdag besloten om een Koninklijk Besluit in te trekken dat regelt dat overheidswerknemers op hun 65ste met pensioen gaan.

Overigens wil het kabinet hier geen automatisch recht van maken. De sociale partners moeten hierover eerst afspraken maken in de verschillende overheidssectoren.
Als voorschotje hierop heeft het kabinet alvast de gepensioengerechtigde leeftijd verhoogd tot 70 jaar voor burgemeesters, commissarissen van de Koningin en voorzitters van waterschappen en voor de Nationale Ombudsman.

Nu er geen burgemeester-verkiezingen komen, zullen steden zo maar vijf jaar langer opgescheept kunnen zitten met een Eerste Burger die allang over de houdbaarheidsdatum heen is.
En hoe gaat het straks met de ambtenaar die langer wil doorwerken? Mag hij dat zelf uitmaken? Kijkt nog iemand naar het functioneren van de overheidswerknemer? Of laten we sommige ambtenaren - omdat zij het geld nu eenmaal nodig hebben - langer ongemotiveerd doorsukkelen?