Personeelslog

HR meestal afwezig in bedrijfstop

In vergelijking met andere Europese landen is het matig gesteld met de vertegenwoordiging van Nederlandse HR-managers in de hoogste bestuurslaag van bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rotterdam School of Management. Volgens het onderzoek zit de hoogste HR-manager slechts bij 39% van de Nederlandse bedrijven ook in de hoogste bestuurslaag. "Dat lijkt niet slecht, maar het is het laagste percentage van alle EU-landen. Met uitzondering van Duitsland", aldus hoofddocent Job Hoogendoorn van de Rotterdam School of Management in het nieuwe kwartaalblad NRC Focus. Bij bedrijven met meer dan 1.000 werknemers is de HR-manager in 50% van de gevallen vertegenwoordigd in de bedrijfstop. Calimero-gevoel In NRC Focus wijst Hoogendoorn op het "collectieve Calimero-gevoel" van HR-managers. Volgens hem moeten zij hun rol in de strategische besluitvorming veel actiever opeisen. Eén van de oorzaken van de matige HR-vertegenwoordiging in de top van het bedrijfsleven is volgens hem dat Nederlandse HR-managers zelden een bedrijfseconomische achtergrond hebben of in een andere - commerciële of financiële - functie hebben gewerkt. Hoogendoorn: "Iemand zonder een zekere financiële kennis zit er vaak voor spek en bonen bij. Het is ook lastig te verkopen om zo iemand op bestuursniveau strategisch te laten meedoen." Liever geen HR-loopbaan Van de hoogste HR-functionarissen die in de bedrijfstop zitten, heeft éénderde geen HR-achtergrond. Hoogendoorn heeft het zelfs liever niet dat een HR-manager een hele HR-loopbaan heeft doorlopen. "Voor iemand die een gedegen kennis heeft van financiën en commercie is het makkelijker strategische ondernemingsdoelen om te zetten in beleid voor HR dan andersom. Kennis van HR is eenvoudiger aan te leren dan financiële kennis, en anders kun je het inkopen. Mensen met rudimentaire deskundigheid in HR blijven overeind."

In vergelijking met andere Europese landen is het matig gesteld met de vertegenwoordiging van Nederlandse HR-managers in de hoogste bestuurslaag van bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rotterdam School of Management.

Volgens het onderzoek zit de hoogste HR-manager slechts bij 39% van de Nederlandse bedrijven ook in de hoogste bestuurslaag. "Dat lijkt niet slecht, maar het is het laagste percentage van alle EU-landen. Met uitzondering van Duitsland", aldus hoofddocent Job Hoogendoorn van de Rotterdam School of Management in het nieuwe kwartaalblad NRC Focus.
Bij bedrijven met meer dan 1.000 werknemers is de HR-manager in 50% van de gevallen vertegenwoordigd in de bedrijfstop.

Calimero-gevoel
In NRC Focus wijst Hoogendoorn op het "collectieve Calimero-gevoel" van HR-managers. Volgens hem moeten zij hun rol in de strategische besluitvorming veel actiever opeisen.

Eén van de oorzaken van de matige HR-vertegenwoordiging in de top van het bedrijfsleven is volgens hem dat Nederlandse HR-managers zelden een bedrijfseconomische achtergrond hebben of in een andere - commerciële of financiële - functie hebben gewerkt.
Hoogendoorn: "Iemand zonder een zekere financiële kennis zit er vaak voor spek en bonen bij. Het is ook lastig te verkopen om zo iemand op bestuursniveau strategisch te laten meedoen."

Liever geen HR-loopbaan
Van de hoogste HR-functionarissen die in de bedrijfstop zitten, heeft éénderde geen HR-achtergrond. Hoogendoorn heeft het zelfs liever niet dat een HR-manager een hele HR-loopbaan heeft doorlopen.
"Voor iemand die een gedegen kennis heeft van financiën en commercie is het makkelijker strategische ondernemingsdoelen om te zetten in beleid voor HR dan andersom. Kennis van HR is eenvoudiger aan te leren dan financiële kennis, en anders kun je het inkopen. Mensen met rudimentaire deskundigheid in HR blijven overeind."