Personeelslog

De HR-professional als persoonlijkheid

Naast de vakmatige kennis worden voor HR-professionals "persoonlijkheid, uniciteit en authenticiteit" steeds belangrijker. Dat schrijft Bob de Groot, consultant bij werving- en selectiebureau Ebbinge & Company, in zijn boek 'Veel succes in HRM'. De HR-functie is sterk in beweging. "HR is niet meer het exclusieve domein van HR en dankzij de opkomst van outsourcing en self service eHRM verandert de richting van de HR-functie van dienstverlener naar business partner", aldus de consultant van Ebbinge. 80% HR-managers niet geschikt Naar aanleiding van interviews die hij voor zijn boek had, concludeert Bob de Groot dat "naar schatting 80% van de HR-functionarissen niet geschikt is om de rol van HR Business Partner te vervullen". Volgens De Groot hebben HR-managers andere competenties nodig. "Als je naar de top wilt, gaat het om passie. Kennis alleen is niet voldoende, je moet worden opgenomen in de familie. HR is een personality game waarin uniciteit en authenticiteit steeds belangrijker worden. Je moet je onderscheiden, je repertoire verbreden. Uit de vele interviews die ik voor het boek heb afgenomen komt een duidelijke rode draad naar voren. Het gaat om de persoon. De waardering voor de HR-persoon is belangrijker dan de concrete resultaten." Eh? Vakkennis niet genoeg Dat vakkennis alleen niet genoeg is voor een HR-manager wisten we al. Een persoonlijkheid hebben die klikt met de top, helpt natuurlijk altijd. Maar het is snel klaar met zo'n business partner als hij geen resultaten behaalt. Om succesvol te zijn, moet de HR-manager de 'core business' van zijn werkgever en zijn branche diepgaand kennen, de ontwikkelingen daarin tijdig signaleren en weten hoe hij deze moet vertalen in het HR-beleid. Of je hiermee ook de personality game wint, is minder belangrijk.

Naast de vakmatige kennis worden voor HR-professionals "persoonlijkheid, uniciteit en authenticiteit" steeds belangrijker. Dat schrijft Bob de Groot, consultant bij werving- en selectiebureau Ebbinge & Company, in zijn boek 'Veel succes in HRM'.

De HR-functie is sterk in beweging. "HR is niet meer het exclusieve domein van HR en dankzij de opkomst van outsourcing en self service eHRM verandert de richting van de HR-functie van dienstverlener naar business partner", aldus de consultant van Ebbinge.

80% HR-managers niet geschikt
Naar aanleiding van interviews die hij voor zijn boek had, concludeert Bob de Groot dat "naar schatting 80% van de HR-functionarissen niet geschikt is om de rol van HR Business Partner te vervullen".
Volgens De Groot hebben HR-managers andere competenties nodig. "Als je naar de top wilt, gaat het om passie. Kennis alleen is niet voldoende, je moet worden opgenomen in de familie. HR is een personality game waarin uniciteit en authenticiteit steeds belangrijker worden. Je moet je onderscheiden, je repertoire verbreden. Uit de vele interviews die ik voor het boek heb afgenomen komt een duidelijke rode draad naar voren. Het gaat om de persoon. De waardering voor de HR-persoon is belangrijker dan de concrete resultaten."

Eh?

Vakkennis niet genoeg
Dat vakkennis alleen niet genoeg is voor een HR-manager wisten we al. Een persoonlijkheid hebben die klikt met de top, helpt natuurlijk altijd. Maar het is snel klaar met zo'n business partner als hij geen resultaten behaalt.
Om succesvol te zijn, moet de HR-manager de 'core business' van zijn werkgever en zijn branche diepgaand kennen, de ontwikkelingen daarin tijdig signaleren en weten hoe hij deze moet vertalen in het HR-beleid. Of je hiermee ook de personality game wint, is minder belangrijk.