Personeelslog

HR zit al aan de bestuurstafel

Als HR ophoudt met navelstaren, ontdekt de HR-professional dat hij vaak al zit waar hij zo graag wil zijn: aan de bestuurstafel. Dat schrijft zakenblad ManagementTeam in zijn nieuwste nummer. In zijn jaarlijkse nummer over de 100 beste adviesbureaus geeft MT ook een overzicht van de trends op de belangrijkste vakgebieden. Modieuze technieken Bij de beschrijving van het HR-vakgebied schetst MT een beeld van HR-professionals die zich vooral bezig houden met methoden en technieken. Met termen als talentmanagement, competenties. "Employability was ook zo'n term. Daar hoor je nu niemand meer over", aldus het blad. "Bazen vinden al die modieuze technieken natuurlijk reuze interessant, maar willen toch vooral weten wat ze uiteindelijk in klinkende munt gaan opleveren", becommentarieert MT. Al in de boardroom Met dat navelstaren willen HR-professionals volgens MT "onderstrepen dat ze erbij horen". "Meestal hebben ze hun plek in de boardroom al lang en breed veroverd of ze zitten op z’n minst binnen confortabele gehoorafstand van de baas." Focussen op bedrijfsresultaten In het HR-verhaal laat MT Marcel Knotter aan het woord. Hij is partner bij HR-adviesbureau Bright & Company. Zijn visie: "Het gaat er niet alleen om hoe je problemen oplost, maar dat je het doet." "Veel HRM’ers zijn nog steeds bezig zich in het eerste elftal te spelen. Ze hebben niet in de gaten dat ze al in het veld staan en moeten doen waarvoor ze daar staan: doelpunten maken", aldus Knotter. "Dat betekent dat ze met verstand van het vak vooral moeten focussen op de resultaten waaraan HR moet bijdragen: méér winst, lagere kosten en een hoger engagement." Strategisch agenda Als strategische agenda zet MT het inspelen op demografische ontwikkelingen centraal. Door ontgroening en vergrijzing dreigt straks weer een groot tekort aan werknemers. MT zet hiervoor drie typen oplossingen op de agenda: op zoek gaan naar capaciteit die nu nog verstopt ligt in lagen van de bevolking, die "niet tot de gangbare arbeidsmarkt worden gerekend" (ouderen en allochtonen) efficiënter inrichten van het werk, waardoor meer werk door minder mensen kan worden gedaan introduceren van het Nieuwe Werken, waardoor werkgevers jongeren aan zich kunnen binden want "de gamers van nu laten zich niet binden door klassieke verleiders als inkomen en status, waarop de meeste organisaties nog altijd zijn gebaseerd". Focus HR-vak En met deze strategische agenda zijn we weer bij de focus van het HR-vak: help bedrijfsproblemen oplossen, maar val de bedrijfsleiding zo min mogelijk lastig met de inhoud van de HR-gereedschapskist. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Als HR ophoudt met navelstaren, ontdekt de HR-professional dat hij vaak al zit waar hij zo graag wil zijn: aan de bestuurstafel. Dat schrijft zakenblad ManagementTeam in zijn nieuwste nummer.

In zijn jaarlijkse nummer over de 100 beste adviesbureaus geeft MT ook een overzicht van de trends op de belangrijkste vakgebieden.

Modieuze technieken
Bij de beschrijving van het HR-vakgebied schetst MT een beeld van HR-professionals die zich vooral bezig houden met methoden en technieken. Met termen als talentmanagement, competenties. "Employability was ook zo'n term. Daar hoor je nu niemand meer over", aldus het blad.
"Bazen vinden al die modieuze technieken natuurlijk reuze interessant, maar willen toch vooral weten wat ze uiteindelijk in klinkende munt gaan opleveren", becommentarieert MT.

Al in de boardroom
Met dat navelstaren willen HR-professionals volgens MT "onderstrepen dat ze erbij horen". "Meestal hebben ze hun plek in de boardroom al lang en breed veroverd of ze zitten op z’n minst binnen confortabele gehoorafstand van de baas."

Focussen op bedrijfsresultaten
In het HR-verhaal laat MT Marcel Knotter aan het woord. Hij is partner bij HR-adviesbureau Bright & Company. Zijn visie: "Het gaat er niet alleen om hoe je problemen oplost, maar dat je het doet."

"Veel HRM’ers zijn nog steeds bezig zich in het eerste elftal te spelen. Ze hebben niet in de gaten dat ze al in het veld staan en moeten doen waarvoor ze daar staan: doelpunten maken", aldus Knotter.
"Dat betekent dat ze met verstand van het vak vooral moeten focussen op de resultaten waaraan HR moet bijdragen: méér winst, lagere kosten en een hoger engagement."

Strategisch agenda
Als strategische agenda zet MT het inspelen op demografische ontwikkelingen centraal. Door ontgroening en vergrijzing dreigt straks weer een groot tekort aan werknemers.
MT zet hiervoor drie typen oplossingen op de agenda:


  • op zoek gaan naar capaciteit die nu nog verstopt ligt in lagen van de bevolking, die "niet tot de gangbare arbeidsmarkt worden gerekend" (ouderen en allochtonen)

  • efficiënter inrichten van het werk, waardoor meer werk door minder mensen kan worden gedaan

  • introduceren van het Nieuwe Werken, waardoor werkgevers jongeren aan zich kunnen binden want "de gamers van nu laten zich niet binden door klassieke verleiders als inkomen en status, waarop de meeste organisaties nog altijd zijn gebaseerd".


Focus HR-vak
En met deze strategische agenda zijn we weer bij de focus van het HR-vak: help bedrijfsproblemen oplossen, maar val de bedrijfsleiding zo min mogelijk lastig met de inhoud van de HR-gereedschapskist.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.