Personeelslog

HRM doet niet mee in 20% sollicitatieprocedures

Meestal gaat het zo: de eerste ronde sollicitatiegesprekken doet de manager, bij het vervolggesprek mag een HRM-medewerker aanschuiven. Dat beeld komt naar voren uit een onderzoek van Management Team. Het tweede gesprek in aanwezigheid van P&O komt met 30% het meest voor. Iets minder vaak worden alle gesprekken gevoerd in aanwezigheid van P&O. Volgens het onderzoek doet HRM helemaal niet mee in 20% van de sollicitatieprocedures. Management Team concludeert dat de Nederlandse managers traditioneel zijn in hun sollicitatieprocedures: Drie kandidaten komen op gesprek, cv is belangrijker dan de brief en salaris komt in de laatste ronde aan bod. Managers hebben overigens veel mensenkennis. Al na vijf minuten weet ruim 45% van hen of ze met een kandidaat door willen! Als je gezegend bent met zo'n geweldige intuïtie, heb je P&O natuurlijk niet nodig. Op deze manier hoeft een sollicitatiegesprek ook niet onnodig lang te duren.

Meestal gaat het zo: de eerste ronde sollicitatiegesprekken doet de manager, bij het vervolggesprek mag een HRM-medewerker aanschuiven. Dat beeld komt naar voren uit een onderzoek van Management Team.
Het tweede gesprek in aanwezigheid van P&O komt met 30% het meest voor. Iets minder vaak worden alle gesprekken gevoerd in aanwezigheid van P&O. Volgens het onderzoek doet HRM helemaal niet mee in 20% van de sollicitatieprocedures.
Management Team concludeert dat de Nederlandse managers traditioneel zijn in hun sollicitatieprocedures: Drie kandidaten komen op gesprek, cv is belangrijker dan de brief en salaris komt in de laatste ronde aan bod.
Managers hebben overigens veel mensenkennis. Al na vijf minuten weet ruim 45% van hen of ze met een kandidaat door willen!

Als je gezegend bent met zo'n geweldige intuïtie, heb je P&O natuurlijk niet nodig. Op deze manier hoeft een sollicitatiegesprek ook niet onnodig lang te duren.