Personeelslog

IBM innoveert via wereldwijde brainstorm

In Nederland doen we vaak moeilijk over innovatie. We hebben er een platform onder leiding van de minister-president voor nodig. En over de resultaten hiervan mopperen we. Misschien kunnen we wat leren van IBM, een van de grootste wereldspelers op het terrein van informatietechnologie. Bij IBM vindt innovatie niet alleen plaats binnen research labs. Innovatie is voor IBM zo belangrijk dat alle werknemers de gelegenheid krijgen om mee te denken. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft het bedrijf een InnovationJam georganiseerd. Aan deze wereldwijde brainstorm via internet hebben 53.000 werknemers uit 77 landen deelgenomen. Met als resultaat: 37.000 ideeën. In twee fasen zijn met behulp van geavanceerde technieken alle ideeën beoordeeld door IBM-managers en het research centrum en teruggebracht tot zo'n 30 kansrijke innovaties waarvoor businessplannen worden geschreven. Meer over de werkwijze met de InnovationJam is te lezen in de Chicago Tribune. Dat het IBM menens is, blijkt uit het feit dat IBM de komende twee jaar 100 miljoen dollar uittrekt om de vernieuwingen uit te voeren. Een belangrijk 'bijkomend' voordeel van de InnovationJam is dat dit massale meedenken de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf vergroot en hen motiveert.

In Nederland doen we vaak moeilijk over innovatie. We hebben er een platform onder leiding van de minister-president voor nodig. En over de resultaten hiervan mopperen we.

Misschien kunnen we wat leren van IBM, een van de grootste wereldspelers op het terrein van informatietechnologie. Bij IBM vindt innovatie niet alleen plaats binnen research labs.

Innovatie is voor IBM zo belangrijk dat alle werknemers de gelegenheid krijgen om mee te denken. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft het bedrijf een InnovationJam georganiseerd. Aan deze wereldwijde brainstorm via internet hebben 53.000 werknemers uit 77 landen deelgenomen. Met als resultaat: 37.000 ideeën. In twee fasen zijn met behulp van geavanceerde technieken alle ideeën beoordeeld door IBM-managers en het research centrum en teruggebracht tot zo'n 30 kansrijke innovaties waarvoor businessplannen worden geschreven. Meer over de werkwijze met de InnovationJam is te lezen in de Chicago Tribune.
Dat het IBM menens is, blijkt uit het feit dat IBM de komende twee jaar 100 miljoen dollar uittrekt om de vernieuwingen uit te voeren.

Een belangrijk 'bijkomend' voordeel van de InnovationJam is dat dit massale meedenken de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf vergroot en hen motiveert.