ICT-initiatief maakt van autisten software-testers

Met de huidige krappe arbeidsmarkt leren we ICT-bedrijven vooral kennen als werkgevers waar de arbeidsvoorwaarden over de top gaan. Sinds kort is er een initiatief uit de sector dat op een creatieve manier de tekorten op de arbeidsmarkt aanpakt en tegelijkertijd werknemers met een handicap een kans geeft. ICT-dienstverlener A-Groep heeft het initiatief genomen om autisten op te leiden tot software-testers. Een win-winsituatie: voor autisten een baan die past bij hun vaardigheden èn voor bedrijven loyale werknemers als oplossing voor moeilijk vervulbare vacatures. Dat autististen prima werknemers kunnen zijn, blijkt uit het succes van het Deense uitzendbureau Specialisterne dat alleen autisten bemiddelt. Het Vlaamse Actuablog heeft hier onlangs nog een interessant artikel over gepubliceerd. Op het Nederlandse initiatief werd ik gewezen door Frans Mulderij van de A-Groep. "Autisten zijn vaak normaal en hoog begaafde mensen met een goed ontwikkeld analytisch vermogen. De beperkingen zitten vaak op communicatief gebied", schrijft Mulderij in een e-mail. "Veelal zien wij deze mensen in banen die ver onder hun niveau liggen, zoals productieomgevingen. Dat is zonde omdat zij - gezien hun vaak hoge opleidingen en specifieke eigenschappen - in aanmerking komen voor beduidend betere banen." Maar wat maakt autisten geschikt als software-testers? Mulderij: "Zij doen graag repeterende werkzaamheden, het vaak saaiere testwerk. De meeste 'normale' software-testers willen dit werk veelal slechts een beperkte tijd doen. Zij ambiëren een carrière waarbij het zelf ontwikkelen van software centraal staat, niet het controleren van het werk van een ander." In een overspannen ICT-arbeidsmarkt waar een grote behoefte is aan testers, kunnen werkgevers hun voordeel doen met autisten. De A-groep leidt in samenwerking met onder meer het reïntegratiebedrijf United Restart de werknemers op en zorgt voor plaatsing bij werkgevers. In tegenstelling tot het Deense initiatief kiest de A-groep ervoor dat de opgeleide autisten direct bij een werkgever worden geplaatst. "Deze groep heeft een stabiele, vertrouwde werkomgeving nodig. Deze is het best te realiseren bij een vaste werkgever en niet via detachering. Overigens willen werkgevers ook graag een vaste testploeg. Er wordt nu vaak tegen hoge tarieven externen ingehuurd. Ook komt het voor dat bedrijven de testwerkzaamheden niet voldoende invullen. Dat betekent hogere after saleskosten omdat de ICT-leverancier veel aandacht moet besteden aan het oplossen van problemen bij de klant." En voor ICT-werkgevers die nog twijfelen: er zijn allerlei subsidieregelingen, opleidingsbudgetten en andere mogelijkheden die deze groep werknemers extra interessant maken. Voor meer informatie lees de flyer Softwaretesten door bijzondere mensen bij bedrijven die maatschappelijk betrokken willen ondernemen (pdf-bestand).

Veel vacatures voor testersMet de huidige krappe arbeidsmarkt leren we ICT-bedrijven vooral kennen als werkgevers waar de arbeidsvoorwaarden over de top gaan. Sinds kort is er een initiatief uit de sector dat op een creatieve manier de tekorten op de arbeidsmarkt aanpakt en tegelijkertijd werknemers met een handicap een kans geeft.

ICT-dienstverlener A-Groep heeft het initiatief genomen om autisten op te leiden tot software-testers. Een win-winsituatie: voor autisten een baan die past bij hun vaardigheden èn voor bedrijven loyale werknemers als oplossing voor moeilijk vervulbare vacatures.

Dat autististen prima werknemers kunnen zijn, blijkt uit het succes van het Deense uitzendbureau Specialisterne dat alleen autisten bemiddelt. Het Vlaamse Actuablog heeft hier onlangs nog een interessant artikel over gepubliceerd.
Op het Nederlandse initiatief werd ik gewezen door Frans Mulderij van de A-Groep. "Autisten zijn vaak normaal en hoog begaafde mensen met een goed ontwikkeld analytisch vermogen. De beperkingen zitten vaak op communicatief gebied", schrijft Mulderij in een e-mail. "Veelal zien wij deze mensen in banen die ver onder hun niveau liggen, zoals productieomgevingen. Dat is zonde omdat zij - gezien hun vaak hoge opleidingen en specifieke eigenschappen - in aanmerking komen voor beduidend betere banen."

Maar wat maakt autisten geschikt als software-testers? Mulderij: "Zij doen graag repeterende werkzaamheden, het vaak saaiere testwerk. De meeste 'normale' software-testers willen dit werk veelal slechts een beperkte tijd doen. Zij ambiëren een carrière waarbij het zelf ontwikkelen van software centraal staat, niet het controleren van het werk van een ander."

In een overspannen ICT-arbeidsmarkt waar een grote behoefte is aan testers, kunnen werkgevers hun voordeel doen met autisten. De A-groep leidt in samenwerking met onder meer het reïntegratiebedrijf United Restart de werknemers op en zorgt voor plaatsing bij werkgevers.
In tegenstelling tot het Deense initiatief kiest de A-groep ervoor dat de opgeleide autisten direct bij een werkgever worden geplaatst. "Deze groep heeft een stabiele, vertrouwde werkomgeving nodig. Deze is het best te realiseren bij een vaste werkgever en niet via detachering. Overigens willen werkgevers ook graag een vaste testploeg. Er wordt nu vaak tegen hoge tarieven externen ingehuurd. Ook komt het voor dat bedrijven de testwerkzaamheden niet voldoende invullen. Dat betekent hogere after saleskosten omdat de ICT-leverancier veel aandacht moet besteden aan het oplossen van problemen bij de klant."

En voor ICT-werkgevers die nog twijfelen: er zijn allerlei subsidieregelingen, opleidingsbudgetten en andere mogelijkheden die deze groep werknemers extra interessant maken.

Voor meer informatie lees de flyer Softwaretesten door bijzondere mensen bij bedrijven die maatschappelijk betrokken willen ondernemen (pdf-bestand).

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?