Personeelslog

In de strijd om vacatures overtroeft Facebook concurrent LinkedIn

Facebook gaat nu echt de strijd aan met LinkedIn. In Amerika en Canada kunnen sinds deze week alle bedrijven met een business page eenvoudig hun vacatures plaatsen in hun nieuwsfeeds op Facebook. En om te solliciteren hoeven de kandidaten niet eens Facebook verlaten. Kan deze nieuwe recruitment-tool het LinkedIn lastig maken?

De afgelopen jaren is Facebook een groot universum geworden waarin mensen veel tijd doorbrengen. Inmiddels hebben miljoenen bedrijven een bedrijvenpagina waarmee ze communiceren met hun (potentiële) klanten op Facebook. Op een eenvoudige manier kunnen ze zo hun nieuws, leuke foto's en video's verspreiden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


In nieuwsoverzichten
Sinds deze week krijgen alle Amerikaanse en Canadese bedrijven de mogelijkheid om via hun updates ook hun vacatures te verspreiden.
En bedrijven die er wat geld voor over hebben, kunnen hun update ook als advertentie inzetten, zodat de vacature ook gepresenteerd wordt in de nieuwsoverzichten van Facebook-gebruikers die het bedrijf niet volgen. Met alle informatie die Facebook heeft van de gebruikers, kan de doelgroep van deze advertenties heel nauwkeurig worden bepaald.

Binnen Facebook solliciteren
Kandidaten die op zo'n vacature willen solliciteren, hoeven hiervoor niet eens Facebook te verlaten. De persoonlijke informatie van de kandidaat vult Facebook al automatisch in. Ook de werkervaring en opleiding kan Facebook automatisch genereren als de gebruiker deze informatie op zijn/haar profiel heeft gepubliceerd. Sollicitanten hoeven dan alleen nog via een eenvoudig invulveld (in maximaal 1.000 tekens) te vertellen waarom zij zo'n goede kandidaat zijn.

Bedreiging voor LinkedIn?
Kan het vrienden-netwerk Facebook op deze manier een serieuze bedreiging vormen voor LinkedIn?
Het serieuze LinkedIn richt zich vooral op hoger opgeleide professionals die via de site  en apps hun professionele netwerk onderhouden, vakkennis delen en voortdurend hun uitgebreide presentatie aan werkgevers en opdrachtgevers kunnen actualiseren. Deze functies zal Facebook voorlopig niet zo snel overnemen.

Wel kan Facebook op deze manier het segment pakken dat LinkedIn minder goed bedient: de arbeidsmarkt voor lager en middelbaar opgeleide werknemers. Maar minstens zo interessant is dat Facebook het werkgevers wel heel makkelijk maakt om nieuwe medewerkers te vinden die niet actief op zoek zijn naar een andere baan. Deze groep kan ineens interessante vacatures tegen komen;  gewoon tussen de leuke updates van hun vrienden.

Privacy
De vraag is nog wel of kandidaten Facebook ook daadwerkelijk willen gebruiken om te solliciteren. Nog méér dan nu al gebeurt, zullen werkgevers neuzen in de persoonlijke informatie die de sollicitant eerder heeft prijs gegeven via Facebook. Kandidaten staan voor de keuze of het gemak van Facebook-solliciteren opweegt tegen het verlies van privacy.