Personeelslog

Investeren in ontwikkeling belangrijk om ouderen te laten doorwerken

In vergelijking met jongeren hechten oudere werknemers minder aan salaris en promotie. Zij vinden het belangrijker om zinvol en interessant werk te doen waarbij ze hun kennis en vaardigheden benutten. Dat blijkt uit de promotie vandaag van Dorien Kooij aan de Vrije Universiteit. Centraal in de promotie van Dorien Kooij staat de vraag hoe de motivatie verandert met leeftijd en welke personeelsinstrumenten belangrijk zijn voor oudere werknemers. Werkmotivatie De werkmotivatie verandert met de leeftijd. Voor oudere werknemers zijn salaris en promotie minder belangrijk dan de inhoud van het werk; zoals het uitvoeren van zinvol werk, hebben van een interessante baan en het helpen van anderen. Personeelsinstrumenten In haar promotie onderscheidt Kooij personeelsinstrumenten op basis van het doel waarvoor werkgevers deze inzetten: ontwikkelen (zoals training) behouden (bijvoorbeeld flexibele werktijden) benutten (bijvoorbeeld taakverrijking) ontzien (o.a. demotie). Zoals verwacht, blijken ontzie-instrumenten belangrijker te worden met leeftijd. Dit geldt echter alleen voor hoger opgeleide en mannelijke werknemers en niet voor lager opgeleide en vrouwelijke werknemers. Een echte verklaring heeft Kooij niet voor dit verschil, behalve dan dat lager opgeleide en vrouwelijke werknemers mogelijk "andere strategieën of hulpmiddelen gebruiken om succesvol oud te worden op het werk". Blijven ontwikkelen Interessanter is dat de invloed van ontwikkel-instrumenten niet verandert met leeftijd. Ook voor oudere werknemers is het belangrijk dat de werkgever investeert in hun ontwikkeling. Wie werknemers wil motiveren om langer door te werken, moet ook oudere werknemers mogelijkheden blijven bieden om zich te ontwikkelen, is het advies van Kooij. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

In vergelijking met jongeren hechten oudere werknemers minder aan salaris en promotie. Zij vinden het belangrijker om zinvol en interessant werk te doen waarbij ze hun kennis en vaardigheden benutten. Dat blijkt uit de promotie vandaag van Dorien Kooij aan de Vrije Universiteit.

Centraal in de promotie van Dorien Kooij staat de vraag hoe de motivatie verandert met leeftijd en welke personeelsinstrumenten belangrijk zijn voor oudere werknemers.

Werkmotivatie
De werkmotivatie verandert met de leeftijd. Voor oudere werknemers zijn salaris en promotie minder belangrijk dan de inhoud van het werk; zoals het uitvoeren van zinvol werk, hebben van een interessante baan en het helpen van anderen.

Personeelsinstrumenten
In haar promotie onderscheidt Kooij personeelsinstrumenten op basis van het doel waarvoor werkgevers deze inzetten:


  • ontwikkelen (zoals training)

  • behouden (bijvoorbeeld flexibele werktijden)

  • benutten (bijvoorbeeld taakverrijking)

  • ontzien (o.a. demotie).


Zoals verwacht, blijken ontzie-instrumenten belangrijker te worden met leeftijd. Dit geldt echter alleen voor hoger opgeleide en mannelijke werknemers en niet voor lager opgeleide en vrouwelijke werknemers.
Een echte verklaring heeft Kooij niet voor dit verschil, behalve dan dat lager opgeleide en vrouwelijke werknemers mogelijk "andere strategieën of hulpmiddelen gebruiken om succesvol oud te worden op het werk".

Blijven ontwikkelen
Interessanter is dat de invloed van ontwikkel-instrumenten niet verandert met leeftijd. Ook voor oudere werknemers is het belangrijk dat de werkgever investeert in hun ontwikkeling.

Wie werknemers wil motiveren om langer door te werken, moet ook oudere werknemers mogelijkheden blijven bieden om zich te ontwikkelen, is het advies van Kooij.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.