Personeelslog

Jagen op spookvacatures

Voor niets solliciteren is een grote frustatie van kandidaten. Bijvoorbeeld omdat een vacature al vervuld is of – erger nog – omdat deze nooit heeft bestaan. Deze zogenoemde spookvacatures worden vooral door werving- & selectiebureaus ingezet om CV’s te verzamelen. Sinds deze week is er een website waarop sollicitanten deze praktijken kunnen melden.

Spookvacatures, fakevacatures, lokvacatures?Voor niets solliciteren is een grote frustatie van kandidaten. Bijvoorbeeld omdat een vacature al vervuld is of – erger nog – omdat deze nooit heeft bestaan. Deze zogenoemde spookvacatures worden vooral door werving- & selectiebureaus ingezet om CV’s te verzamelen.
Sinds deze week is er een website waarop sollicitanten deze praktijken kunnen melden.

Doelbewust misleid
"Het plaatsen van spookvacatures om cv’s binnen te halen en als verkapte vorm van reclame kan absoluut niet. Werkzoekenden worden doelbewust misleid. Dit moet een halt worden toegeroepen”, vindt Michael Rijken.
Deze Limburgse ondernemer heeft het initiatief genomen voor de site spookvacatures.nl, waar kandidaten eenvoudig nepvacatures kunnen melden.

Permanente vacatures
De werkelijkheid achter de spookvacature is minder simpel dan op het eerste gezicht lijkt. Twee jaar geleden sprak oud-minister Donner van Sociale Zaken daarom liever van permanente vacatures.
Donner zag er geen kwaad in dat de publicatie van vacatures "niet altijd alleen is bedoeld voor de invulling van een concrete personeelsbehoefte op dat moment, maar gericht op de personeelsbehoefte op de langere termijn".
Ook had de minister er begrip voor dat werkgevers en intermediairen CV's verzamelen. "Bedrijven met een groot personeelsverloop en uitzendorganisaties hebben een permanente personeelsbehoefte waardoor het bekendmaken of opnemen van een CV bij deze organisaties een effectieve vorm van solliciteren is."

Echt of nep?
Maar er is meer. Niet alleen kunnen spookvacatures van nu straks echte banen zijn, tegelijkertijd kunnen echte vacatures nep lijken.
Op internet worden vacatures door veel sites eindeloos gerecycled. Om te laten zien dat ze er echt toe doen, willen vacaturesites en werving & selectiebureaus graag zoveel mogelijk vacatures presenteren. Zo blijven vacatures waarvan de sollicitatietermijn al lang is verstreken, nog lang in de circulatie. Met gefrustreerde kandidaten en soms ook boze werkgevers tot gevolg.

Overigens loopt het op dit moment nog niet storm met spookvacatures bij het Meldpunt. Er is er slechts één gemeld. Helaas maakt de site niet duidelijk waarom deze vacature nep is.