Personeelslog

Jezelf opnieuw uitvinden

Al enkele jaren had ik hem niet meer gesproken. Opeens hoorde ik dat mijn oud-collega ontslag had genomen, zijn huis had verkocht en met vrouw en honden was verhuisd naar Normandië. Met het nieuwe jaar heeft hij zijn ambtenarenbestaan verruild voor dat van een freelance tekstschrijver die een vakantiepension in Frankrijk wil opbouwen. Jezelf opnieuw uitvinden is sterk in opmars. Van het verbouwen van je huis, je lichaam (Extreme makeover) tot je relatie. Even zappen op TV en er trekt een eindeloze rij reality shows voorbij. Ook de carrière-switch kan TV-programma's opleveren; bijvoorbeeld Het roer om. Het kijkplezier is het grootst wanneer de hoofdrolspelers van de reality soap zich slecht hebben voorbereid, van de grote stad verhuizen naar het platteland in het buitenland om zonder enige ervaring wijnboer te worden. Het voor teveel geld gekochte landgoed blijkt een lapje grond met een oud krot te zijn dat niet bewoonbaar is enz. enz. Los van deze extremen kiezen steeds meer mensen er voor om na hun veertigste een nieuwe loopbaan te starten. Met het uitgestippelde pad na de opleiding lopen steeds meer mensen vast. Gewoon je brood verdienen met je vak is voor veel mensen niet voldoende meer. Ook steeds meer bedrijven nemen geen genoegen meer met werknemers die keurig met handen en hoofd hun werk doen. Verwacht wordt dat zij zich met hart en ziel inzetten. De nieuwe bestseller van Amerikaanse managementgoeroe Stephen R. Covey ("De 8ste eigenschap") gaat hier helemaal over. "Ontdek je eigen stem, draag deze uit en help ook anderen hun eigen stem te ontdekken en uit te dragen. Dit maakt dat je het beste in jezelf naar boven haalt en zo de meeste creativiteit, kracht en resultaten boekt." Voor de liefhebbers is er via een podcast-uitzending een interview met Covey te beluisteren. Heeft u uw innerlijke stem al ontdekt? Weet u al hoe u uw medewerkers met hart en ziel in hun werk krijgt?


Al enkele jaren had ik hem niet meer gesproken. Opeens hoorde ik dat mijn oud-collega ontslag had genomen, zijn huis had verkocht en met vrouw en honden was verhuisd naar Normandië. Met het nieuwe jaar heeft hij zijn ambtenarenbestaan verruild voor dat van een freelance tekstschrijver die een vakantiepension in Frankrijk wil opbouwen.

Jezelf opnieuw uitvinden is sterk in opmars. Van het verbouwen van je huis, je lichaam (Extreme makeover) tot je relatie. Even zappen op TV en er trekt een eindeloze rij reality shows voorbij. Ook de carrière-switch kan TV-programma's opleveren; bijvoorbeeld Het roer om. Het kijkplezier is het grootst wanneer de hoofdrolspelers van de reality soap zich slecht hebben voorbereid, van de grote stad verhuizen naar het platteland in het buitenland om zonder enige ervaring wijnboer te worden. Het voor teveel geld gekochte landgoed blijkt een lapje grond met een oud krot te zijn dat niet bewoonbaar is enz. enz.

Los van deze extremen kiezen steeds meer mensen er voor om na hun veertigste een nieuwe loopbaan te starten. Met het uitgestippelde pad na de opleiding lopen steeds meer mensen vast. Gewoon je brood verdienen met je vak is voor veel mensen niet voldoende meer. Ook steeds meer bedrijven nemen geen genoegen meer met werknemers die keurig met handen en hoofd hun werk doen. Verwacht wordt dat zij zich met hart en ziel inzetten. De nieuwe bestseller van Amerikaanse managementgoeroe Stephen R. Covey ("De 8ste eigenschap") gaat hier helemaal over. "Ontdek je eigen stem, draag deze uit en help ook anderen hun eigen stem te ontdekken en uit te dragen. Dit maakt dat je het beste in jezelf naar boven haalt en zo de meeste creativiteit, kracht en resultaten boekt." Voor de liefhebbers is er via een podcast-uitzending een interview met Covey te beluisteren.

Heeft u uw innerlijke stem al ontdekt? Weet u al hoe u uw medewerkers met hart en ziel in hun werk krijgt?