Jongeren kunnen ook profiteren van de recessie

Met de sterk oplopende werkloosheidscijfers lijken jongeren de dupe te worden. Met name schoolverlaters zullen het naar verwachting moeilijk krijgen. Vakbonden zijn bang voor een verloren generatie. Maar zo simpel ligt het niet. Want veel jongeren zullen juist kansen krijgen door de recessie. In recessietijd proberen veel werkgevers te besparen op hun loonkosten. Dat kan op verschillende manieren. Door banen te schrappen: door bij natuurlijk verloop vacatures niet te vervullen of - als het niet anders kan -mensen te ontslaan. Goedkopere werknemers Een andere mogelijkheid om de loonkosten te verlagen is dure werknemers te vervangen door goedkopere. Volgens de laatste statistische gegevens is dat precies wat veel Engelse werkgevers doen. Als oudere werknemers vertrekken, kiezen Engelse bedrijven voor werknemers met minder ervaring die een stuk goedkoper zijn. Stagiairs Ook in Nederland lijkt deze trend in opkomst. Stagiairs blijken bijvoorbeeld meer dan ooit in trek bij werkgevers. Zo heeft Stageplaza in de eerste twee maanden van dit jaar 20% meer stagiairs geplaatst dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Dominic Bakker van Stageplaza vervangen werkgevers dure uitzendkrachten door goedkope stagiairs. Maar daar blijft het niet bij. "Wij horen de laatste tijd regelmatig van stagiairs dat zij nu op de plek zitten van iemand die ontslagen is. Zo’n stagiair neemt dan ook alle verantwoordelijkheden van zijn voorganger over. Een stage wordt zo een wel heel leerzame en waardevolle ervaring voor een starter op de arbeidsmarkt", aldus Bakker. Lager startsalaris Ook uit het periodieke beloningsonderzoek van Eprom Organisatieadviseurs blijkt dat werkgevers besparen op hun loonkosten. Voor sommige functies merkte Eprom al in 2008 dat de gemiddelde jaarlonen lager waren. Volgens het bureau komt dit doordat werkgevers openstaande vacatures opvullen met werknemers die zij een lager startsalaris bieden. Dat kan als er voor een functie veel kandidaten voorhanden zijn. Kansen voor jongeren Juist de noodgedwongen keuze om te bezuinigen op de arbeidskosten, biedt jongeren mogelijkheden tijdens de recessie. Dat geldt voor stagiairs, maar ook voor andere jongeren. Als een oudere werknemer afscheid neemt, kiezen bedrijven steeds vaker voor een goedkopere, minder ervaren medewerker. En als de vacature niet wordt opgevuld, krijgen jongere werknemers de kans om door te schuiven. Zal even wennen zijn: géén rode loper naar een dure leasebak, maar ook in recessietijd komen er volop kansen voor jongeren.

Met de sterk oplopende werkloosheidscijfers lijken jongeren de dupe te worden. Met name schoolverlaters zullen het naar verwachting moeilijk krijgen. Vakbonden zijn bang voor een verloren generatie.

Maar zo simpel ligt het niet. Want veel jongeren zullen juist kansen krijgen door de recessie.

In recessietijd proberen veel werkgevers te besparen op hun loonkosten. Dat kan op verschillende manieren. Door banen te schrappen: door bij natuurlijk verloop vacatures niet te vervullen of - als het niet anders kan -mensen te ontslaan.

Goedkopere werknemers
Een andere mogelijkheid om de loonkosten te verlagen is dure werknemers te vervangen door goedkopere. Volgens de laatste statistische gegevens is dat precies wat veel Engelse werkgevers doen. Als oudere werknemers vertrekken, kiezen Engelse bedrijven voor werknemers met minder ervaring die een stuk goedkoper zijn.

Stagiairs
Ook in Nederland lijkt deze trend in opkomst. Stagiairs blijken bijvoorbeeld meer dan ooit in trek bij werkgevers. Zo heeft Stageplaza in de eerste twee maanden van dit jaar 20% meer stagiairs geplaatst dan in dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Dominic Bakker van Stageplaza vervangen werkgevers dure uitzendkrachten door goedkope stagiairs.
Maar daar blijft het niet bij. "Wij horen de laatste tijd regelmatig van stagiairs dat zij nu op de plek zitten van iemand die ontslagen is. Zo’n stagiair neemt dan ook alle verantwoordelijkheden van zijn voorganger over. Een stage wordt zo een wel heel leerzame en waardevolle ervaring voor een starter op de arbeidsmarkt", aldus Bakker.

Lager startsalaris
Ook uit het periodieke beloningsonderzoek van Eprom Organisatieadviseurs blijkt dat werkgevers besparen op hun loonkosten.
Voor sommige functies merkte Eprom al in 2008 dat de gemiddelde jaarlonen lager waren. Volgens het bureau komt dit doordat werkgevers openstaande vacatures opvullen met werknemers die zij een lager startsalaris bieden. Dat kan als er voor een functie veel kandidaten voorhanden zijn.

Kansen voor jongeren
Juist de noodgedwongen keuze om te bezuinigen op de arbeidskosten, biedt jongeren mogelijkheden tijdens de recessie. Dat geldt voor stagiairs, maar ook voor andere jongeren.
Als een oudere werknemer afscheid neemt, kiezen bedrijven steeds vaker voor een goedkopere, minder ervaren medewerker. En als de vacature niet wordt opgevuld, krijgen jongere werknemers de kans om door te schuiven.

Zal even wennen zijn: géén rode loper naar een dure leasebak, maar ook in recessietijd komen er volop kansen voor jongeren.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?