Personeelslog

Kabinet omarmt Het Nieuwe Werken om te bezuinigen

Minister Stef Blok omarmt Het Nieuwe Werken. Hij ziet hierin een belangrijk middel om te bezuinigen op de huisvesting van de rijksoverheid. In 2020 zal het rijk 30% minder kantoorruimte nodig hebben.

Minister Stef Blok omarmt Het Nieuwe Werken. Hij ziet hierin een belangrijk middel om te bezuinigen op de huisvesting van de rijksoverheid. In 2020 zal het rijk 30% minder kantoorruimte nodig hebben.

Met een advertentie in de Haagse Courant heeft het rijk onlangs 17 kantoorgebouwen in de Haagse regio te koop gezet. Als het aan minister Blok (van Wonen en Rijksdienst) ligt, worden dat er veel meer.

30% minder kantoorruimte
Door vermindering van het aantal ambtenaren en door invoering van Het Nieuwe Werken wil het kabinet tientallen miljoenen besparen op de huisvesting van de rijksoverheid.
Rijksdiensten zullen meer gezamenlijk worden gehuisvest, er werken meer ambtenaren per vierkante meter en er zijn minder werkplekken per fte. Het rijk heeft hierdoor 30% minder kantoorruimte nodig.
In totaal bespaart het rijk zo jaarlijks €142 miljoen vanaf 2020; €62 miljoen in Den Haag en €80 miljoen in de rest van het land.

Minder werkplekken per fte
Het Nieuwe Werken levert een stevige bijdrage aan deze bezuiniging, doordat minister Blok veel meer ambtenaren wil laten flexen op hun werkplek. Blok heeft hiermee goede ervaring opgedaan met het nieuwe kantoorgebouw van het ministerie van BZK.

Om te bezuiniging ook daadwerkelijk te realiseren, komen er strengere normen voor de huisvesting van ambtenaren. Afgesproken is dat voor elke 100 fte's in 2020 maximaal 90 werkplekken beschikbaar zijn. De bedoeling is dit verder te verlagen naar 70.

Méér dan flex?
Onduidelijk is nog of Het Nieuwe Werken bij de overheid beperkt blijft tot flexen op kantoor. Of dat deze grote werkgever ook kiest voor een fundamentele verandering van zijn organisatie, waarbij medewerkers meer zelfstandigheid krijgen en vooral op hun resultaten worden afgerekend.

Lees ook:
Dossier Het Nieuwe Werken: HNW in vijf varianten.