Personeelslog

Kafkaanse taferelen bij de anti-bureaucraten

Het wiel opnieuw uitvinden, is niet voor niets een oerhollandse uitdrukking. Daarmee bedoelen we overigens niet dat we beginnen met een vierkant wiel, vervolgens een ovaal, om uiteindelijk te komen tot de meest ideale vorm: een rond wiel! Een kenmerk van een bureaucratie is dat er veel onderdelen zijn die ongeveer hetzelfde doen en die vooral druk zijn met het uitschakelen van de concurrenten binnen de eigen organisatie om zo hun eigen voortbestaan te rekken. De strijd tegen de bureaucratie (voor minder regels, heet het dan) begint erg te lijken op wat ze bestrijdt. De initiatieven om bemoeizuchtige ambtenaren aan te pakken, buitelen over elkaar heen. In dit weblog hebben we eerder geschreven dat de strijd voor minder regels juist leidt tot meer ambtenaren. Nu is er sinds kort een Kafka-brigade die "uitrukt wanneer burgers en ambtenaren zijn vastgelopen in het woud van wet- en regelgeving". Het wachten is op een initiatief uit de ambtenarij om de verdwaalde burger de weg te wijzen in het oerwoud van anti-bureaucraten.

Het wiel opnieuw uitvinden, is niet voor niets een oerhollandse uitdrukking. Daarmee bedoelen we overigens niet dat we beginnen met een vierkant wiel, vervolgens een ovaal, om uiteindelijk te komen tot de meest ideale vorm: een rond wiel!

Een kenmerk van een bureaucratie is dat er veel onderdelen zijn die ongeveer hetzelfde doen en die vooral druk zijn met het uitschakelen van de concurrenten binnen de eigen organisatie om zo hun eigen voortbestaan te rekken.
De strijd tegen de bureaucratie (voor minder regels, heet het dan) begint erg te lijken op wat ze bestrijdt. De initiatieven om bemoeizuchtige ambtenaren aan te pakken, buitelen over elkaar heen. In dit weblog hebben we eerder geschreven dat de strijd voor minder regels juist leidt tot meer ambtenaren.

Nu is er sinds kort een Kafka-brigade die "uitrukt wanneer burgers en ambtenaren zijn vastgelopen in het woud van wet- en regelgeving". Het wachten is op een initiatief uit de ambtenarij om de verdwaalde burger de weg te wijzen in het oerwoud van anti-bureaucraten.