Personeelslog

Komkommertijd: P&O bashing

'Afdeling Personeelszaken is overbodig en inefficiënt' kopt zakensite Zibb deze week. Omdat er in de vakantietijd alleen met de grootste moeite nieuws bij elkaar kan worden geschraapt, luidt borrelpraat van Erik Overdick, technisch directeur bij de Oris Groep, een nieuwe zomerse ronde P&O bashing in. Allereerst: waar gaat dit terrasrumoer eigenlijk over? Twee citaten uit Zibb: 'De afdeling personeelszaken is inefficiënt', zegt hij. 'De toegevoegde waarde van deze afdeling is na dertig jaar nog steeds niet aangetoond.' Overdick denkt dat het beter is als het personeelsbeleid door de werknemers zelf wordt uitgevoerd, met het afdelingshoofd als eindverantwoordelijke. Het ontstaan van de afdeling personeelszaken ziet Overdick als het resultaat van de regelzucht die BV Nederland al decennialang in haar greep houdt. Voorwaarde voor het succes van de nieuwe opzet is volgens Overdick dat het afdelingshoofd zich meer als meewerkend voorman opstelt, die weet wat er speelt en de individuele behoeften van de medewerkers kent. Iedereen die de weerbarstige personeelspraktijk kent en de rol van managers daarin, kan de mening van Overdick makkelijk weerleggen. Dat blijkt ook uit de discussie die bij Managersonline ontstond over dit zomernieuwtje. Opvallend hierbij is overigens dat de mensen die de mening van Overdick delen, negatieve sollicitatie-ervaringen hebben. Interessant is ook dat de man met de mening, Erik Overdick, werkt bij de Oris-groep. Een detacheringsbureau voor vacatures in drie "branches", zoals de eigen site ze omschrijft: de bouw; it/telecom en finances/sales en hrm. Overdick bemiddelt dus in medewerkers waarvan hij zelf de meerwaarde niet ziet. Maar welke professionals werken voor Oris, als de directeur zo oordeelt over het HR-vak? Of komt deze detacheerder met zijn kandidaten moeilijk bij bedrijven binnen als er een professionele P&O-afdeling tussen zit? Lees ook het vergelijkbare rumoer uit de vorige zomer: 'De HRM-er heeft zich in slaap laten wiegen' Thuis in de boardroom?

Geen HR-professionals bij Oris?'Afdeling Personeelszaken is overbodig en inefficiënt' kopt zakensite Zibb deze week. Omdat er in de vakantietijd alleen met de grootste moeite nieuws bij elkaar kan worden geschraapt, luidt borrelpraat van Erik Overdick, technisch directeur bij de Oris Groep, een nieuwe zomerse ronde P&O bashing in.

Allereerst: waar gaat dit terrasrumoer eigenlijk over?

Twee citaten uit Zibb:

'De afdeling personeelszaken is inefficiënt', zegt hij. 'De toegevoegde waarde van deze afdeling is na dertig jaar nog steeds niet aangetoond.' Overdick denkt dat het beter is als het personeelsbeleid door de werknemers zelf wordt uitgevoerd, met het afdelingshoofd als eindverantwoordelijke.

Het ontstaan van de afdeling personeelszaken ziet Overdick als het resultaat van de regelzucht die BV Nederland al decennialang in haar greep houdt. Voorwaarde voor het succes van de nieuwe opzet is volgens Overdick dat het afdelingshoofd zich meer als meewerkend voorman opstelt, die weet wat er speelt en de individuele behoeften van de medewerkers kent.

Iedereen die de weerbarstige personeelspraktijk kent en de rol van managers daarin, kan de mening van Overdick makkelijk weerleggen. Dat blijkt ook uit de discussie die bij Managersonline ontstond over dit zomernieuwtje. Opvallend hierbij is overigens dat de mensen die de mening van Overdick delen, negatieve sollicitatie-ervaringen hebben.

Interessant is ook dat de man met de mening, Erik Overdick, werkt bij de Oris-groep. Een detacheringsbureau voor vacatures in drie "branches", zoals de eigen site ze omschrijft: de bouw; it/telecom en finances/sales en hrm. Overdick bemiddelt dus in medewerkers waarvan hij zelf de meerwaarde niet ziet.

Maar welke professionals werken voor Oris, als de directeur zo oordeelt over het HR-vak?
Of komt deze detacheerder met zijn kandidaten moeilijk bij bedrijven binnen als er een professionele P&O-afdeling tussen zit?

Lees ook het vergelijkbare rumoer uit de vorige zomer:
'De HRM-er heeft zich in slaap laten wiegen'
Thuis in de boardroom?