Personeelslog

Lang haar nog toegestaan bij de politie?

De politie moet "neutraliteit en gezag uitstralen". Om die reden heeft het kabinet vandaag besloten de voorschriften aan te scherpen voor het uiterlijk van politiemedewerkers.

Volgens minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken zijn tatouages, grote sieraden, hoofddoekjes, keppeltjes, roze driehoeken geen gezicht voor de politie.

Maar blijft lang haar toegestaan?

"Politiemensen moeten neutraal gekleed zijn, gezag uitstralen, en geen veiligheidsrisico’s lopen door sieraden. Zichtbare tatoeages, zichtbare piercings en grote sieraden passen daar niet bij. Ook kledingstukken als hoofddoekjes of keppeltjes of sieraden als kruisjes of een roze driehoek die uiting geven aan een bepaalde religie of levensstijl horen niet bij politiemensen die met het publiek in contact komen", aldus het persbericht dat de RVD vandaag na de ministerraad heeft verspreid.

Gezagsuitstraling
Voor de beperking van de vrijheid van deze overheidswerknemers geeft het persbericht een uitgebreide verklaring.

"De politie is er voor iedereen. Politiemensen die in contact komen met het publiek moeten onmiddellijk inzetbaar zijn. De neutrale en onpartijdige uitstraling van de politie moet op elk moment en voor iedereen gewaarborgd zijn. Niet-neutrale uitingen kunnen de gezagsuitstraling en neutraliteit van politiemensen aantasten. De legitimiteit van de politie bij het uitoefenen van haar bijzondere overheidstaak, met gebruik van dwangmiddelen en wapens, maakt deze beperking noodzakelijk.
Verder kunnen bepaalde accessoires als halskettingen, oorbellen en piercings de veiligheid van politiemensen zelf en hun collega’s in gevaar brengen als zij lichamelijk moeten ingrijpen en er bijvoorbeeld een vechtpartij ontstaat. Daarom zijn dit soort sieraden niet toegestaan. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen."


Lang haar?
Over de aanscherping van de kledingvoorschriften wil het kabinet overleggen met de politiebonden, die kritisch hebben gereageerd op de plannen.

Opvallend genoeg wordt in het persbericht niet gesproken over de haardracht van de agent. Toen het AD begin oktober schreef over de plannen, was ook "geverfd of lang haar" nog taboe.
Is de minister bang dat ze met zo'n verbod ongeoorloofd onderscheid maakt tussen man en vrouw? Of vreest zij dat een verbod op trendy kapsels de politie teveel hindert bij het werven van nieuwe agenten?

Lees ook:
Minister wil af van trendy agenten.