Personeelslog

"Liefde en samenwerking door kapitalisme"

Zelfs in het commerciële Westen is er veel kritiek op het kapitalistische systeem. Volgens de Amerikaanse econome Deirdre McCloskey is dat niet terecht. Onlangs verscheen haar eerste boek hierover in een serie van maar liefst vier. In een uitgebreid interview in de Volkskrant vandaag zegt ze zelfs dat "de markt betere mensen van ons maakt". "Kapitalisme leidt zelfs tot liefde", aldus McCloskey. "Adam Smith schreef al dat de slager moet luisteren naar anderen, wil hij succesvol zijn." En dat het kapitalisme ten koste gaat van de onderklasse, vindt de Amerikaanse een fabel. "Cijfers over arbeidstevredenheid laten zien dat het ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt wel meevalt. Natuurlijk zouden ze daar niet staan als ze niet betaald kregen, maar voor zwarte jongeren uit de achterstandsbuurt Harlem in New York gaat McDonald's over meer dan alleen het eindeloos bakken van hamburgers. Ze treffen daar ook hun vrienden." I'm lovin'it!

Zelfs in het commerciële Westen is er veel kritiek op het kapitalistische systeem. Volgens de Amerikaanse econome Deirdre McCloskey is dat niet terecht. Onlangs verscheen haar eerste boek hierover in een serie van maar liefst vier.
In een uitgebreid interview in de Volkskrant vandaag zegt ze zelfs dat "de markt betere mensen van ons maakt". "Kapitalisme leidt zelfs tot liefde", aldus McCloskey. "Adam Smith schreef al dat de slager moet luisteren naar anderen, wil hij succesvol zijn."

En dat het kapitalisme ten koste gaat van de onderklasse, vindt de Amerikaanse een fabel. "Cijfers over arbeidstevredenheid laten zien dat het ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt wel meevalt. Natuurlijk zouden ze daar niet staan als ze niet betaald kregen, maar voor zwarte jongeren uit de achterstandsbuurt Harlem in New York gaat McDonald's over meer dan alleen het eindeloos bakken van hamburgers. Ze treffen daar ook hun vrienden."

I'm lovin'it!