Personeelslog

Looprek van de baas

U geeft het me niet, maar ik ben al 45. Tenzij ik de loterij win, zal ik nog minimaal 20 jaar moeten werken. Waarschijnlijk zo'n 22 jaar als het nieuwe kabinet na de verkiezingen besluit de komende jaren stapsgewijs de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67. Uit een onderzoek van uitzendbureau Randstad blijkt dat de helft van de mensen die binnen 15 jaar met pensioen gaan, nog wel 2 jaar langer willen werken als ze daarvoor 250 euro per maand extra krijgen. De gedachte dat een hogere leeftijd tot meer salaris moet leiden, blijkt erg taai. Het is taboe om het salaris te laten bepalen door de arbeidsproductiviteit. Elke generatie werknemers heeft zijn voor- en nadelen. Jongeren missen ervaring, maar brengen de nieuwste inzichten uit hun opleiding mee en zijn doorgaans flexibeler. Ouderen weten vaak op basis van hun ervaring hoe dingen werken, maar staan niet vooraan bij het uitproberen van een nieuwe aanpak. Daar is niks mis mee. Maar waarom moet een 65-plusser meer verdienen? Omdat hij of zij ook ervaring heeft met werken zonder computer? Valt er niks beters te bedenken dan extra geld om mensen langer te laten doorwerken?

U geeft het me niet, maar ik ben al 45. Tenzij ik de loterij win, zal ik nog minimaal 20 jaar moeten werken. Waarschijnlijk zo'n 22 jaar als het nieuwe kabinet na de verkiezingen besluit de komende jaren stapsgewijs de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67.

Uit een onderzoek van uitzendbureau Randstad blijkt dat de helft van de mensen die binnen 15 jaar met pensioen gaan, nog wel 2 jaar langer willen werken als ze daarvoor 250 euro per maand extra krijgen.
De gedachte dat een hogere leeftijd tot meer salaris moet leiden, blijkt erg taai. Het is taboe om het salaris te laten bepalen door de arbeidsproductiviteit.
Elke generatie werknemers heeft zijn voor- en nadelen. Jongeren missen ervaring, maar brengen de nieuwste inzichten uit hun opleiding mee en zijn doorgaans flexibeler. Ouderen weten vaak op basis van hun ervaring hoe dingen werken, maar staan niet vooraan bij het uitproberen van een nieuwe aanpak. Daar is niks mis mee.

Maar waarom moet een 65-plusser meer verdienen? Omdat hij of zij ook ervaring heeft met werken zonder computer? Valt er niks beters te bedenken dan extra geld om mensen langer te laten doorwerken?