Personeelslog

Meer HR-vacatures, maar HRM-professional is kieskeurig

De vraag naar HR-professionals is in het tweede kwartaal van 2016 sterk gestegen, vergeleken met het zelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Maar veel bedrijven zijn zich nog niet bewust van de gewijzigde verhoudingen op de HR-arbeidsmarkt.

Volgens een arbeidsmarktanalyse van Yacht vormt de grote vraag naar HR-professionals een ware uitdaging op de arbeidsmarkt.

Bedrijven die de slag niet willen missen, doen er daarom verstandig aan zich anders op te stellen naar talent. Ook kunnen ze beter hun vertrouwde werkwijze aanpassen en nadenken over hun eigen presentatie, waarschuwt Yacht.

Aanbod HR-vacatures stijgt enorm
Yacht ziet een forse stijging in het aanbod van HR-vacatures . De Top drie vacatures met grootste stijging in procenten ten opzichte van het tweede kwartaal 2015:

  1. Recruiter  + 54%
  2. HR adviseur  + 54%
  3. HR Business partner  + 73%

HRM-kandidaten niet meer zo loyaal
Kandidaten uit het vakgebied HRM zijn niet meer zo loyaal als enkele jaren terug. HR-professionals nemen steeds meer de regie en hebben keuze uit meerdere vacatures. Daar moeten opdrachtgevers meer van doordrongen zijn, stelt Ellen Bergh, Commercieel manager HRM bij Yacht.

"Wat ons opvalt, is dat veel bedrijven zich nog onvoldoende bewust zijn van de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Kortweg bepalen professionals de gang van zaken. Zij willen niet meer drie, soms vier keer op gesprek gaan voordat ze bij een bedrijf mogen starten. Bedrijven handelen daar echter nog niet naar en doen er verstandig het wervingsproces te versnellen. Wanneer bedrijven oude tradities loslaten, voorkomen ze dat talent aan hun neus voorbij gaat."

Eindeloos zoeken is niet verstandig
Er is niet alleen krapte in het vakgebied HRM. Uit analyses van Yacht blijkt dat er ook een enorme vraag is naar professionals in IT, Engineering, Marketing en Sales. Dat vraagt om gespecialiseerde recruiters die hun vak verstaan en inhoudelijke kennis hebben van diverse vakgebieden.

“Kijk bij de selectie van zo’n recruiter vooral naar hun competenties en bepaal welke vaardigheden tijdens het werk zijn bij te brengen. Eindeloos zoeken naar het schaap met de vijf poten is niet verstandig”, aldus Bergh.

MIS NIKS MEER: Alle HR-vacatures bij elkaar

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?